Kışın kalp krizi riski üç kat fazlalaşıyor!

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Şubat 2011 12:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Genellikle yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanılır. Prof. Dr. İsmet Dindar, "Araştırmalar kalp krizinin kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor" dedi.

İşte kış aylarında kalp krizi riskini tetikleyen faktörler...

Kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı Türkiye'de oldukça fazla. Genç kesimi de etkisi altına alan kalple ilgili sorunlar kış aylarında büyük artış gösteriyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Dindar; kış aylarında görülebilen koroner kalp rahatsızlıkları konusunda uyarılarda bulundu:

■ Araştırmalar, kalp krizinin kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat daha fazla olduğunu ve yine yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiğini gösteriyor. Genellikle yaz aylarında kriz vakalarının arttığına dair bir inanış vardır; ama yapılan araştırmalar özellikle kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

■ Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında i daha fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği bazı hormonal değişiklikler ve kapalı havaların oluşturduğu stres bu durumun nedenleri arasında yer alıyor.

Damarlar büzülüyor

■ Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının belki de en önemli sebebi; soğuk . havaların uyardığı damarlardaki ^büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkidir. Soğuk havada vücut mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur.

■ Koroner kalp hastalarında kalp krizi riskinin artışı yanında, kalp hastalarında kışın artan grip salgını da kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Sabah saatlerine dikkat!

■ Sabah saatleri; kan akışkanlığmdaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle kalp krizlerinin en sık görüldüğü saatlerdir.

■ Kışın sabah saatleri özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanıdır. Birçok araştırma ^ ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin |J önündeki ya da arabasının camlanndaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor.

Krize karşı hayati önlemler

■ Göğsü ağrıyan doğru doktora: Göğsü ağrıyan herkes doktora gitmeli. Şüphesiz her göğüs ağrısı sadece kalp hastalıkları belirtisi değil. Bazı mide, yemek borusu rahatsızlıkları, boyun omur hastalıkları göğüs ağrısına neden olabilir. Ancak, "Göğüs ağrısının kalple ilişkisi var mı?" diye sorgulanmalı.

■ Çabuk yorulanlar dikkat!: Özellikle yürümeyle, merdiven çıkmayla görülen göğüs ağrısının nedeni araştırılmalı.

■ Sakın geç kalmayın: Göğüs ağrısı çeken, kalp krizi geçiren hastalar vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurursa; anında bu damaları tespit edip açmak mümkün.

■ İlk 6 saat hayat kurtarır: Özellikle ilk altı saat içinde yapılan müdahaleler ile damar tıkanmasına bağlı gelişen kalp adalesi hasarları engellenebilir.

Karda yürürken dikkat: Kış aylarında soğuk havada dışarıda bulunan kişiler ani güç gerektiren işlerden, ıslak ağır kar üzerinde yürümek gibi işlerden kaçınmalıdır.

Yün çorap giyin: Kalp hastaları, özellikle bacak damar problemi olanlar; kışın gece de çorap giymeli, bacak damar tıkanıkları olanlar kış aylarında soğuk havaya çıkarken yün çorap giymelidirler.

Kaloriyi kaçırmayın: Kış aylarında soğuk hava nedeniyle kalorili besinlerin alımı artmakta, egzersiz oranı düşmekte ve kilo alımı ortaya çıkmaktadır. Kalp hastalarının kış aylarında tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve yemeleri, ağır kalorili besinlerden kaçınmaları gerekir.

İlacınızı düzenli alın: Kalp hastaları ve tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almalıdırlar. Kalp hastası olanların mutlaka dilaltı tabletlerini alarak dışarı çıkmaları gerekir.

Soğukta spor yapmayın:

Egzersiz yapmak için soğuk hava yerine ev, spor salonu, kapalı ortamlar sessiz bir alışveriş merkezi tercih edilebilir.

Atkınızı berenizi unutmayın: Rüzgârı göğüs bölümüne alacak şekilde dışarı çıkmayın. Sokağa çıkarken mutlaka atkı ve bere kullanın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber