Bakanlıktan 'Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır/izinlidir' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2011 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanlığı, halk sağlığının korunması amacıyla tıbbi cihaz ve kozmetik ürünler için kullanılan ''Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır/izinlidir'' ifadelerine itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı televizyon, gazete ve internet sitelerinde, kayıt ve bildirim yapılan tıbbi cihazlar ve kozmetik ürünler için ''Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır/izinlidir'' ifadesinin kullanıldığının görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, bakanlığın mevzuatına göre tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin ruhsatlandırılmasının söz konusu olmadığı ancak üretici ve ithalatçı firmaların piyasaya arz ettikleri tıbbi cihazları ve kozmetik ürünleri bakanlığa bildirmekle yükümlü olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ''Gerek Bakanlığımızın denetimlerinde gerekse kullanıcı/uygulayıcı bildirim ve şikayetlerinde, bildirim ve şikayet konusu çerçevesinde ürünlerin özelliklerine göre laboratuvarlarımızda gerekli testler yapılmakta, halk sağlığı açısından tehdit edici bir unsura rastlandığında gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır'' ifadesine yer verildi.

Bakanlığa ''kozmetik ürün'' olarak beyan edilen ve masaj yağı, cilt bakım kremi, nemlendirici krem gibi isimlerle bildirimi yapılan, genellikle bitkisel madde karışımlarından oluşan bazı ürünlerin kas ve eklem, ağrı, romatizma, migren, bel fıtığı, kireçlenme, varis, hemoroit, dolaşım bozukluğu, sedef, egzema, mantar, kellik, selülit, fazla kilo ve çeşitli deri hastalıklarına karşı tedaviye yönelik etkileri olduğu belirtilerek veya ima edilerek piyasaya arz edildikleri tespit edildiği kaydedilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

''Oysa kozmetik ürünlerin tıbbi amaçlı veya tedaviye yönelik kullanılması mümkün değildir. Ayrıca, tıbbi cihaz olarak değerlendirilen korse, koltuk değneği, tekerlekli sandalye, varis ürünleri, masaj aletleri, zayıflama ürünleri, manyetik ve manyetik olmayan ortopedik ürünler, diş beyazlatıcı gibi ürünlerin bakanlığımızca onaylandığı belirtilerek kamuoyu yanıltılmaktadır. Tıbbi cihazlar için de bakanlığımızca bir onay söz konusu değildir.''

Bakanlığın adı kullanılarak yapılan tanıtımların, dayanaksız ve tüketiciyi yanıltmaya yönelik olduğunun altı çizildiği açıklamada, bu durumun tüketiciyi tereddüde düşürdüğü, insan sağlığını tehlikeye attığı ve haksız rekabete neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada, halk sağlığının korunması amacıyla tıbbi cihaz ve kozmetik ürünler için kullanılan ''Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır/izinlidir'' ifadelerine itibar edilmemesinin büyük önem taşıdığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber