'Alo mehmetçik' destek hattı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Ekim 2011 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PDR olarak bilinen psikolojik danışmanlık uzmanları, 24 saat hizmet verecek. Askerler uzmana, özel bir numaradan ulaşabilecek

Hakkari Çukurca'da 24 askerin şehit edildiği saldırının ardından başlatılan operasyonların yanı sıra kışla içinde de askere psikolojik destek sağlanacak. Terörle aktif mücadele eden personele sürekli psikolojik danışmanlık sağlanacak. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yapan psikolojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) uzmanları, terörle mücadelede görev alan askerlere 24 saat hizmet verecek. Askerler, her birliğe verilen özel bir telefon numarasından PDR uzmanına anında ulaşacak. Adını verme zorunluluğu olmadan yaşadığı travmaları rehberiyle paylaşacak. Geçtiğimiz yıllarda devreye giren PDR sisteminin Hakkari'deki saldırının ardından daha aktif olarak kullanılması için kışlalarda bilgilendirme yapılacak. PDR sisteminde çeşitli üniversitelerin psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun personel ile yardımcı sağlık elemanı görev yapıyor. Bilimsel psikolojik ölçüm ve değerlendirme araçlarının kullanılması için üniversitelerle koordineli çalışılan sistem sayesinde intihar vakalarının yarı yarıya azaldığı belirtildi.

'KANKA' DÖNEMİ

Rehberlik hizmeti veren personel, askerin ciddi bir travmatik problemi olduğunu tespit ederse bu durumu raporlaştırıp söz konusu birliğin komutanına bilgi verecek. Askerin, tedavi alması sağlanacak. Psikolojik destek yalnızca terörle mücadeleyle sınırlı olmayacak. Örneğin askerdeyken nişanlısından ayrılan bir personel yaşadığı sıkıntıları PDR'yle paylaşabilecek. Askerlik görevini yapan personele PDR sisteminin yanı sıra "kanka" (Buddy) hizmeti de verilmeye başlandı. Askerlik hizmetinin başından terhis oluncaya kadar birlik komutanlıklarınca personel eşleştirilerek "kankalar" oluşturuluyor. Uygulamayla arkadaş ilişkileri ile problemin tespiti ve giderilmesinde güç birliği, karşılıklı destek sağlanması amaçlanıyor. Askerlik yükümlülüğü altına girerek ailesinden ayrılan, yetiştiği ve yaşamaya alıştığı sosyal çevreden kopan ve sivildeki sosyal hayatını değiştiren askerlerin kışla hayatına kolayca uyum sağlaması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber