Bakan Şahin'den özürlü istihdamı açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2011 20:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Kocaeli'de '2002'de 5 bin özürlü memurumuz çalışıyordu, bugün 20 bin engelli memurumuz istihdam ediliyor." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''2002'de 5 bin özürlü memurumuz çalışıyordu, bugün 20 bin engelli memurumuz istihdam ediliyor. İşçilerde de 10 bin engelli işçimiz çalışıyordu, 3 kat bir artışla bugün 30 bine ulaşmış durumda'' dedi.

Yerel yönetimlerin sorumlulukları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Çayırova Belediyesi işbirliğiyle Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen, ''Yerelden Genele 1. Engelsiz Hizmet Sempozyumu''nun kapanış töreninde konuşan Bakan Şahin, yola çıkarken 'önce insan' dediklerini, ''insanı yaşat ki devlet yaşasın'' anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

''2001'de 'önce insan' dediğimiz noktada, insan merkezli yönetimle 74 milyonu kucaklayacak şekilde yola çıktık'' diyen Şahin, 74 milyonda engelli, engelsiz, yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu ve herkesin onurluca yaşam mücadelesinde sosyal devlet olarak yanında olunması gerektiği anlayışıyla yola çıktıklarını ifade etti.

Şahin, 10 yılda büyük bir başarı hikayeleri olduğuna değinerek, ''Hatırlarsanız 90'lı yıllarda yurt dışından gelen yabancılar caddelerimizi, sokaklarımızı dolaşırken bize 'ne kadar şanlısınız, ne kadar az engelliniz var, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz' diyorlardı. Hal bu ki bizim engellilerimiz evlerinden dışarı çıkamıyordu. Evlerinden çıkamadığı için caddelerde görünemiyordu. Caddelerde yaşam alanına kavuşamıyor, alışveriş yapamıyorlar, ekonomik ve sosyal hayat içerisine giremiyordu. Yasal altyapı ve birçok mevzuat eksikliğinden dolayı bu süreç yaşandı'' diye konuştu.

2003 yılında çıkartılan Özürlüler Yasası'nın, engellinin adı, yasası ve devrimi adına çok önemli bir başlangıç olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

''Yasal altyapıyla beraber özellikle uygulamalarda engellimizin eğitim, sağlık, istihdam gibi alanlarda önündeki tüm engelleri kaldırma iradesini hem yasal hem de uygulama boyutunda ilgili tüm birimlerce birebir takibine başladık. Çünkü bizim bir anlayışımız vardı 'engel ayakta, gözde, kulakta değil, engel gönüller ve zihinlerdedir. Engel bedende değil mekanlardadır'. Engellilerin herkes gibi ve herkesle birlikte onurluca yaşam mücadelesinde tüm engellerini kaldırmak adına Sayın Başbakanımızın yüksek vizyonu ve cesaretli adımlarıyla bugünkü aşamaya gelindi. Bugün baktığımızda yine birçok aşılması gereken engellerle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Ama bugün engellimizin eğitiminin önünde birçok engelin kaldırıldığını, sağlıkta fırsat eşitliğine ulaştırıldığını görüyoruz. Özellikle AK Parti hükümetlerinin sağlıkta fırsat eşitliğiyle beraber engellilerimizin en çok sağlık imkanlarından istifade ettiği 10 yıl geçirdik.''

-Engellilerin istihdamı-

Bakan Şahin, salona girerken engelli vatandaşların, ''Bakanım bu sınav ((engelli memur seçme sınavı) ne zaman yapılacak'' dediğini dile getirerek, şunları söyledi:

''Benim de zaman içerisinde sürekli söylediğim yeni bir süreç içine girildi. Biz istihdam için ne yaptık? Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in Çalışma Bakanlığı döneminde Sayın Başbakanımızın talimatıyla engellilerimizin 'Bize mali destek önemli ama bize para değil iş verin, biz çalışmak istiyoruz' anlayışıyla beraber özellikle istihdam paketinde pozitif ayrımcılıklar yapıldı. İstihdamdaki sigorta payını devletin ödemesiyle beraber engelli işçi ve memur alımlarıyla memurların oranı 4 kat arttı. 2002'de 5 bin özürlü memurumuz çalışıyordu, bugün 20 bin engelli memurumuz istihdam ediliyor. İşçilerde de 10 bin engelli işçimiz çalışıyordu, 3 kat bir artışla bugün 30 bine ulaşmış durumda.''

Devlet Personel Başkanlığı ile yeniden ihtiyaç analizleri çıkardıklarına işaret eden Şahin, şöyle dedi:

''Hem kamuda hem de özelde ne kadar engelli istihdamı açığımız varsa çıkardık. Ama bunları çıkarmakla kalmadık bir şeyi daha yaptık. Özellikle engellilerimizi kendi içinde sınıflandırmadığımız, herkesi aynı sınava tabi tuttuğumuz zamanla bunun kendi içinde haksız rekabet olduğunu, her bir engelli grubumuzun kendi içinde sınava girdiği zaman bunun doğru bir model olacağını gördük. Bunun için ÖSYM, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bir komisyon oluşturduk. Burada her bir grubun, görme engellilerin kendi içinde, bedensel engellilerin kendi içinde, işitme engellilerin kendi içinde ayrı bir sınav sisteminin altyapısı komisyon tarafından tamamlandı. Geçen hafta ÖSYM Başkanımızla bir araya geldik. Şubat ayı içerisinde ÖSYM'nin engelliler sınavıyla ilgili süreci başlatacağı, mart ayının sonuna doğru sınavı yapacağımız ve nisan ayından itibaren sınav sonucuna göre engellilerimizin boş olan kadrolara hızlı bir şekilde iş sahibi yapılacağı 2012 yılının planlamasını yaptık.''

Önemli olanın iradeyi beyan edebilmek olduğunu vurgulayan Şahin, ''Bu, bir sorundur, gereğinin yapılması iradesi... Bu iş koordinasyon ve organizasyon işidir ve bu konuda irade beyanıdır. Bu süreci takip edeceğiz, istihdamla ilgili 2012'de eğer bu söylediğimiz takvimde engellilerimiz de birebir bunu takip eder, sınavlara girer ve yerleştirme konusundaki süreci takip ederlerse 2012'nin ilk yarısında söylediğimiz rakamların çok daha ilerisinde engellimizin işe başlayacağı bereketli bir yıl geçireceğiz'' ifadesini kullandı.

''Engellimiz artık evden çıktı, mali olarak özürlü parası, evde bakım ücreti gibi birçok mali kaynakla desteklendi, şimdi caddeye çıktı, alışveriş yapması, kapalı mekanlara ulaşması lazım'' diyen Şahin, kaldırımların, meydanların, şehirlerin bir şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkati çekti.

Şahin, yaklaşık 7 yıl önce çıkarılan Özürlüler Yasası'nda bu işin önemli bir sorun olduğunun görüldüğüne değinerek, bunun için belediye başkanlarına 7 yıl gibi bir süre tanındığını, sürenin bitimine son 7 ay kaldığını hatırlattı.

-Engellilerin ulaşılabilirliği-

Fatma Şahin, oluşturdukları standartlarla ilgili şunları söyledi:

''Biz standartlarımızı belirledik. Kabineye girdiğimde '2012 yılı iki alanda bizim önemli şekilde eksiklerimizi tamamladığımız bir yıl olacak' dedim. İstihdam ve ulaşılabilirlik... Standart oluşturmayla ilgili TSE'nin standart belirleyip ve her belediyenin kendisine göre bir çalışma içinde olmaması, TSE'nin oluşturacağı standartlar üzerine süreci götürülmesi gerektiğini gördük. Kocaeli milletvekili olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile gerekli görüşmeyi yaptık ve birkaç çalıştay sonucunda standartlarımızı oluşturduk. Artık 'engellilerle ilgili standardımız yok' diye bir mazeretimiz yok. Standardımız mevcuttur, 7 aylık süreçte de belediye başkanlarımız, yerel yönetimlerimizin hızlı bir şekilde eksikleri tamamlayıp, engellimizin önündeki tüm engelleri kaldıracak şehir ve mekan anlayışını oluşturması gerekiyor. Burada önemli olan şey, 'bunu çözeceğim' iradesi. Hendek, Eyüp, Küçükçekmece, Başakşehir, Kocaeli, İstanbul bunu başarıyor. Demek ki lider, baş çok önemli. Baş, 'Bu bizim için sorundur, bu işi çözmeliyiz' iradesiyle ekibini talimatlandırırsa, takibini yapıp, sonucunu da takip ederse bu işi çözümlememek için hiç bir neden olmaz. Bu makamlar mazeret üretme yeri değil. Belediye başkanlıkları, bakanlıklar, biz hizmetkarız, milletimizin, engellimizin hizmetkarıyız. Engellimizin gözü, kulağı, ayağıyız. Çünkü aynı gönül dünyasıyla birbirimize bakıyoruz. Buradaki çalışmaları çok önemsiyoruz. Bundan sonraki kalan 7 aylık süreçte yapanla yapmayanın ayırt edildiği, yapanın ciddi anlamda kamuoyuyla paylaşıldığı, yapmayanın da yapması gerektiği, yapmıyorsa da bizim ona gerekli şekilde müdahale edeceğimiz bir 7 ay geçireceğiz. Bunu uzatmak gibi hiçbir planımız, projemiz yok. 7 aylık süreçte bunu hızlı bir şekilde tamamlamak istiyoruz. Kocaeli bunu başarıyorsa, 80 il de başarabilir. Bakanlığın buradaki iradesini, duruşunu tüm kesimlerin görmesi, anlaması ve buna göre tedbirlerini alması gerekiyor.''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yeniden yapılandırıldıklarına dikkati çeken Şahin, bu yapılandırılmanın içinde sosyal hizmetlerle sosyal yardımlaşmaların bir bütün haline dönüştürüldüğünü, bunun, ustalık döneminin en önemli değişimi olduğunu söyledi.

Şahin, sosyal politikaların güçlendirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Biliyoruz ki ekonomik olarak kalkındığınızda bunu vatandaşınızla hakça paylaşmadığınız zaman, kaynaklarınızı, ekonominizi insan odaklı, insanı geliştirme odaklı politikaya dönüştürmediğiniz zaman toplumsal huzur ve barışı sağlayamazsınız. Zengin ve fakir, engelli ile engelsiz arasındaki farkı kapatmadığınız zaman, kadına yönelik şiddeti çözme iradesi koymadığınız zaman 74 milyonun huzur ve barışını sağlayamazsınız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak görev alanımıza düşen her şeyin birebir takipçisi olacağız. 2012 bizim yapısal dönüşümleri başardığımız, hayata dokunduğumuz bir yıl olacak. Hakkari'de bir köye gittiğimde oradaki Ayşe teyzem, Ali bey bana 'sizin yaptığınız icraatı ben burada hissettim' diyorsa, bu salondan çıkıp yaşama dokunabiliyorsak kendimizi başarılı sayarız. Tüm politikalarımızın tepeden tırnağa takipçisi olacağız, 780 bin kilometrenin engelliler için yeniden yapılandırıldığı, 74 milyon vatandaşımızın birinci sınıf vatandaş olduğu bir Türkiye için mücadele edeceğiz. Bunu hep birlikte başaracağız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber