Eti Alüminyum A.Ş'nin satışı 4 şarta bağlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2005 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖİB Daire Başkanı Arzu Akın'ın açıklamalarına göre, tamamı ÖİB'ye ait yüzde 100 hissenin blok satışı ihalesinde son teklifler 10 Haziran'da alınacak. İhaleye katılmak için 37 yerli ve yabancı firma ihale şartnamesi alırken, 21 firma bilgilendirme sürecine katılmak için başvurdu.

Satış şartnamesine göre, alıcı, hisse satış sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde en az 110 milyon dolar yatırım yapacak.

MADEN İHRACATI YASAKLANACAK

Şirketin üretiminde ana girdi olarak kullanılan boksit madeninin çok uzun dönemde sıvı alüminyum üretiminde kullanılabilmesi, söz konusu hammaddenin temininde dışa bağımlı kalınmadan, yerli kaynakların yeterliliğini sağlayabilmek için, ham maden ihracatına yasak getirilecek.

Alıcı, şirketin adına verilmiş ve kullanımında bulunan maden sahalarındaki rezervi, kendi üretimi dışında kullanmayacak, ihracat yapmayacak ve/veya ihrac kaydı ile satmayacak.

49 YIL ÜRETİM ŞARTI

Şirketin özelleştirme sonrasında da en az bugüne kadar süregelmiş ortalama kapasite ile çalışmasını, bugüne kadarki üretim miktarı kadar üretim yapmasını teminen, 49 yıl üretime devam şartı kondu.

OYMAPINAR HES'İN KULLANIMI

Şirketin özelleştirme kapsamına alınmasından bir ay sonra şirkete bağlanan Oymapınar HES'in kullanımı konusunda da sınırlamalar getirildi. Şirket, Oymapınar'ı otoprodüktör lisansı dışında çalıştıramayacak.

ÇALIŞANLARIN TAZMİNATINI ÖİB ÖDEYECEK

Hisse satış sözleşmesinin imzalanmasından sonra 6 ay içinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılan personelin tazminatları, öncelikle alıcı şirket tarafından ilgililere ödenecek. Bu ödemelere ilişkin belgenin ÖİB'ye ibrazı halinde, ÖİB, bu ödemeleri Özelleştirme Fonu'ndan alıcı şirkete geri aktaracak.

ÖİB Daire Başkanı Arzu Akın, Eti Alüminyum'da kıdem tazminatlarının tutarının geçen yıl sonu itibariyle 51 trilyon lira civarında hesaplandığını, bu tazminatları ÖİB üstlenmesine karşın, şirketin satış değeri belirlenirken, bu tazminat tutarının da değere eklendiğini söyledi. Akın ayrıca, özelleştirme sonrasında 6 ay içinde işsiz kalan personelin, çıkarılan mevzuat gereği, tekrar bir kamu kuruluşuna yerleştirileceğini de kaydetti.

Akın, Eti Holding ile Eti Alüminyum arasında 4 trilyon lira civarındaki borç sorunun da Hazine ile Eti Holding arasında çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber