Seyahatname'yi okuyup yollara düştü

Avrupa Parlamentosu eski çevre danışmanı Jonghe, Seyahatname'den etkilenerek Evliya Çelebi'nin hacca güzergahını yürüyemeye başladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Parlamentosu'ndan emekli çevre danışmanı Greet de Jonghe, Seyahatname'den etkilenerek Evliya Çelebi'nin hacca gittiği güzergahın bir kısmını yürüyerek katetmek üzere yola çıktı.

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde mola veren Belçikalı Greet de Jonghe (52), AA muhabirine, Avrupa Parlamentosu'nda çevre danışmanı olarak 15 yıl görev yaptıktan sonra emekli olduğunu söyledi.

Eşinin 17 yıl önce vefat ettiğini ve 3 kızının geçimini emekli maaşıyla sağlamaya çalıştığını belirten Jonghe, kızlarından birinin öğrenimini, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde sürdürdüğünü bildirdi.

Kızını ziyaret etmek üzere İstanbul'a geldiğinde, tesadüfen eline geçen Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserini okuduğunu dile getiren Jonghe, ''Kitabı okurken birden adeta karşımda Evliya Çelebi'yi gördüm. Beni çağırıyordu. Bunun üzerine, onun hacca gitmek için at sırtında kullandığı yolun 220 kilometrelik bölümünü yürüyerek geçmeye karar verdim. Kısa bir hazırlık süresinin ardından Bursa'nın İznik ilçesinden yola çıktım'' dedi.

-''İyi ki bu maceraya girmişim''-

Jonghe, Domaniç'in Çukurca beldesi yakınındaki Selim Dede Mesire Alanı'nda çadır kurup kamp yaptığını anlatarak, Kütahya'nın Simav ilçesinde sonlandıracağı yürüyüşünün ardından Antwerp'e döneceğini ifade etti.

Geziye karar vermekten mutluluk duyduğunu bildiren Jonghe, ''Gerek Evliya Çelebi gerekse bu güzergahtaki insanlar beni çok etkiledi. Beni gören insanlar çok yardımcı oluyor. İyi ki bu maceraya girmişim'' diye konuştu.

Selim Dede ve Sarı Kız Bölgesi Güzelleştirme Derneği Başkanı Mustafa Yiğit de Hıdrellez şenlikleri için bölgede çalışma yaparken Jonghe'yi görünce çok şaşırdıklarını ve hikayesinden etkilendiklerini aktardı.

Gece gündüz demeden tek başına yolculuğunu sürdüren Jonghe'yi takdir ettiklerini kaydeden Yiğit, ''Evliya Çelebi'nin bu yolunu atla izleyenler var. Buradan geçiyorlar. Yaya olarak ilk kez sanırım Jonghe geçiyor. Biz olabildiğince kendisine bölgemiz hakkında bilgiler verdik'' ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber