Turist rehberleri yasal statüye kavuştu

Meslek Kanunu Tasarısı'nın geçen hafta Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesi ile Türkiye'nin tanıtım elçileri olan turist rehberlerinin çalışma koşulları yasal statüye kavuştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek Kanunu Tasarısı'nın geçen hafta Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesi ile Türkiye'nin tanıtım elçileri olan turist rehberlerinin çalışma koşulları yasal statüye kavuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, daha önce yönetmelikler çerçevesinde belirlenen rehberlerin hak ve yükümlülüklerinin uzun bekleyişin ardından Mecliste kabul edilerek yasal zemine taşındı. Kabul edilen tasarı ile turist rehberliği mesleğinin icrasına, korunmasına, turist rehberlerinin iş ve işlemlerinin yürütülmesine ve meslek kuruluşlarına ilişkin temel düzenlemeler yapıldı. Buna göre, tüm turist rehberlerini kapsayacak bir meslek örgütlenmesi kurularak, Bakanlığın düzenleyeceği yönetmelik ile mesleğin hukuksal altyapısının rehberliğin özelliklerine uygun şekilde oluşturulması sağlanacak.

REHBERLER DİPLOMA ŞARTI

Tasarı ile bundan sonra üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinin önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olan veya üniversitelerin turist rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olduktan sonra, belirlenen dillerde ve gerektiği halde belirlenen bölgelerde ülkesel ve bölgesel turist rehberliği sertifika programını başarıyla tamamlayanlar rehber olabilecek.

Rehberlerin, turist rehberleri odalarından birine üye olmaları zorunlu olacak. Aktif turist rehberi olabilmek için bir yıl süreyle geçerli olan çalışma kartının alınması gerekecek. Aralıksız sekiz yıl süreyle pasif turist rehberi olarak kalanların aktif turist rehberi olabilmeleri için, Bakanlık tarafından yapılan sınava katılarak başarılı olmaları gerekecek. Turist rehberleri, mesleğe ilişkin nitelik ve özelliklerini göstermek üzere reklam ve tanıtım yapabilecek.

MESLEKTEN MEN CEZASI

Mesleğini kanun hükümlerine uygun yapmayan ve meslek kuralları ile etik ilkelerine uymayan turist rehberleri hakkında disiplin cezaları uygulanacak. Haklı veya zorunlu bir neden olmaksızın turun süre ve güzergahının değiştirilmesi, yetkililerce yapılan denetimlerde bilgi vermekten kaçınılması, gerçeğin gizlenmesi, yalan veya eksik bilgi verilmesi, turist gruplarına veya turistik kuruluşlara kasıtlı olarak zarar verilmesi, mesleğin çalışma kartı alınmadan veya çalışma kartında belirtilen dil veya diller dışında icra edilmesi, bölgesel turist rehberlerinin, bölgesi dışında turist rehberliği faaliyetinde bulunması, aynı yıl iki kez kınama cezası alınması durumunda rehber geçici meslekten men cezası alabilecek. Ülke yararına ve milli onura aykırı hareket, söz ve davranışlarda bulunulması, seyahat acentesi niteliğinde faaliyetlerde bulunulması, iki kez seyahat acenteliği niteliğinde faaliyette bulunulması, turist rehberi unvanı, ruhsatname veya çalışma kartı kullanılarak suç işlendiğinin veya işlenmesine yardım edildiğinin mahkeme kararıyla tespit edilmesi, mesleğe ilişkin iş ve işlemlerde sahte belge kullanılması veya yalan beyanda bulunulması, meslekten geçici men cezası uygulanan ilk fiilin işlendiği tarihten itibaren beş yıl içinde toplamı iki yılı aşacak şekilde meslekten geçici men cezası gerektiren fiillerin işlenmesi, çalışma kartı almadan turist rehberliği hizmeti sunulduğunun iki kez tespit edilmesi durumunda meslekten çıkarma cezası verilecek.

Turist rehberleri taban ücret tarifesi, Bakanlık tarafından belirlenecek. Taban ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında turist rehberliği hizmeti sunulamayacak. Ruhsatname sahibi olmadan turist rehberliği hizmeti sunanlar bu fiilin tekrarı halinde mesleğe kabul edilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber