İlköğretim Müfettişlerinin Anadolu Liselerinde Denetim Yetkisi Yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Temmuz 2005 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanlığında Bakanlık müfettişi ve ilköğretim müfettişi olmak üzere iki grup denetim elemanı bulunmaktadır. İlköğretim müfettişlerinin hangi kurumlar üzerinde denetim yetkisine sahip olduğu Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin 42'nci maddesinde tek tek belirtilmiştir. Bu maddde Anadolu Liseleri yer almamaktadır. Bugün bir ilköğretim müfettişinin bir Anadolu Lisesi müdür hakkında düzenlendiği soruşturma raporuna dayanılarak tesis edilen görevden almaya ilişkin işlemle ilgili mahkeme kararını yayımlıyoruz. Kararı görmek için başlığa tıklayın.

T.C.
ADANA
2.İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO: 2005/146

DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN: ..

VEKİLİ: Av.Muhsin ÖZKALE. İnönü Cd.Semih îşh.K:2,N:61 ADANA

KARŞI TARAF (DAVALILAR) : 1. Milli Eğitim Bakanlığı -ANKARA
2.Hatay valiliği- HATAY

İSTEMİN ÖZETİ: Hatay ili İskenderun ilçesi, Demir Çelik Anadolu Lisesi Müdürü ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan davacının, bu görevinden alınarak aynı il, Erzin ilçesi Yeşilkent lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeliğine atanmasına ilişkin davalı idareler işlemlerinin, soruşturmaya konu edilen fiillerin işlenmediği ve soruşturma ile sübuta erdiğinin saptanmadığı, görevinde uyumlu ve verimli çalıştığı ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ SAVUNMASININ ÖZETİ: Davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ SAVUNMASININ ÖZETİ: Davacı hakkında yapılan. Soruşturma sonunda tespit edilen fiilleri nedeniyle idari yönden getirilen teklife dayanılarak tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu, Davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MÎLLETİ ADINA

Karar veren Adana 2. idare Mahkemesince dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.

Dava; Hatay İli İskenderun İlçesi, Demir Çelik Anadolu Lisesi Müdürü ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan davacının, bu görevinden alınarak aynı il, Erzin ilçesi Yeşilkent lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeliğine atanmasına ilişkin davalı idareler işlemlerinin iptali istemiyle açılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Âtamaların îlişkîn yönetmelik hükümleri ile, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki Anadolu Liselerine alınacak öğretmenlerin, yazılı, sözlü ve uygulama sınavında başarılı olanlar arasından Bakanlıkça atamalarının yapılacağı, yer değiştirmenin de yine Bakanlıkça değerlendirilmek
suretiyle gerçekleştirileceği öngörülmüştür,

13.08.1999 günlü, 23785 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin 42. mâddesinde müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev alanları düzenlenmiştir, Buna göre müfettiş ve müfettiş yardımcılarının rehberlik ve iş başında yetiştirme, teftiş ve değerlendirme, inceleme, soruşturma hizmetlerine yönelik olarak, a) İlköğretim okulları, b) Yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, c) Özel eğitime muhtaç çocuklar için açılan okullar ve sınıflar, d) Okul Öncesi eğitim kurumları, uygulama sınıflar ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, e) Halk Eğitim Merkezi ve akşam sanat okulları ile bunlara bağlı kurslar, f) Çıraklık eğitim merkezleri, g) Eğitim araçları donatım merkezi ve akşam sanat okulu müdürlükleri, i) Öğretmen evi ve akşam sanat okulları, öğretmen evi lokalleri ve sosyal tesisleri, j) Milli Eğitim yayınevleri, k) Sağlık eğitim merkezleri, i) Hizmet içi Eğitim enstitüleri ve akşam sanat okulları l) Hizmet içi eğitim merkezleri, m) Spor ve izcilik merkezleri, n) Gençlik ve izcilik eğitim tesisleri, o) Öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kursları, p) Özel öğretim kurumlarına bağlı dershane ve okulları ile her türlü özel yaygın eğitim kursları, diyanet işleri başkanlığına bağlı kuran kursları , s)dernek ve vakıflarca açılan bakanlığın denetim ve gözetimi altında bulunan,gerçek ve tüzel (şirket) kişilerine ait öğrenci yurtları, t) valilikçe denetimi uygun görülen diğer okul ve kurumların görev alanlarını oluşturduğu hükme bağlanmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden, dava konusu işlemin Hatay Valiliği emri ile görevlendirilen İlköğretim Müfettişi tarafından davacı hakkında yapılan soruşturma sonucu düzenlenen rapor uyarınca tesis edildiği anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer alan düzenlemeler uyarınca, ilköğretim müfettişlerinin teftiş, değerlendirme, inceleme ve soruşturma yapma yetkileri yönetmelikte sayılan okul ve kurumlarla sınırlı olup bu kapsamda yer almayan Anadolu liselerinin denetimi ve öğretmenleri hakkında soruşturma yapma yetkisi bakanlığa ait bulunmaktadır.

Bu durumda, Anadolu lisesi Müdürü olan davacı hakkında yetkili olmayan ilköğretim müfettişi tarafından düzenlenen soruşturma raporuna dayanılarak tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracak bulunan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulması isteminin,
2577 sayılı idari yargılama usul Kanunu'nun 27.maddesi uyarınca tazminat aranmaksızın
KABULÜNE kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 gün içinde Bölge îdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 17.05.2005 gününde oy birliği ile karar verildi.

BAŞKAN
Mesut GÜNGÖR 33205

ÜYE
YAŞAR KÜÇÜKERGÜLER 37784

ÜYE
HARUN ÇEVİK 37846

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber