Yeni ÖSS: Yüksekokul için yorum, lisans için bilgi ölçülecek

Haber Giriş : 28 Temmuz 2005 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM Başkanı Yarımağan yeni sisteme göre açıköğretim ya da yüksekokulda okumak isteyenlere yoruma, lisans eğitimi almak isteyenlere ise bilgiye dayalı sorular yöneltileceğini söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yaklaşık 1 milyon 100 bin adayın fen testinden, 350 bin adayın da sosyal bilimler testinden hiç soru yapmadığını belirterek, bu testlerin standart puanlarının çarpılacağı katsayıları bir miktar yükselteceklerini bildirdi. Yarımağan, Yabancı Dil Sınavı (YDS) puanları hesaplanırken de matematik ve fen bilimleri sorularının hiç etkisi bulunmadığını belirterek, "Bir aday yabancı dil puanıyla bir yere giriyorsa, bu kişinin matematiğe, fene ihtiyacı yok mu? O nedenle yabancı dile, fen ve matematik sorularının da etki ettirilmesini düşünüyoruz" dedi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, gelecek yıl uygulanacak ÖSS sistemine ilişkin bilgi verdi. Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, ÖSS'de her öğrenciye toplam 240 sorunun yer aldığı test kitapçığı dağıtılacak. Sınavda her bir aday, mevcut uygulamada olduğu gibi yine 180 soru yanıtlayacak. Soruların, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testinin her birinden 30'ar olmak üzere toplam 120'si, tüm liselerde 9. sınıflarda okutulan ortak müfredata dayalı olacak. 120 soruluk bu bölümdeki sorular adaylara, Açıköğretim programlarının, meslek yüksekokullarının ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların kapısını açacak. Bu sorular, bilgiye fazla dayanmayan, analiz ve yorum yapma yeteneğini ölçen sorular olacak.

Sınav 3 saatten uzun olacak

Ortak soruları yanıtlayan adaylardan lisans programlarına devam etmek isteyenler, devam etmek istedikleri alanlarıyla ilgili 60 soruya daha yanıt verecekler. Bu bölümdeki sorular 9. sınıftan sonrayı, lise son sınıfa kadar olan süreyi kapsayacak ve adayların alanlarıyla ilgili konulardan oluşacak.

Sınavın bu bölümünde Türkçe-Edebiyat, Fen Bilimleri, Matematik ve Sosyal Bilimler'in her birinden 30'ar olmak üzere toplam 120 soru yer alacak. Ancak adaylar, üniversitede okumak istedikleri alan hangisiyse bu alanla ilgili 60 soruyu yanıtlayacaklar.ÖSYM Başkanı Yarımağan, sınav süresiyle ilgili, "3 saatten fazla 3,5 saatten az olacak" dedi.

Seçmeli derslerden soru yok

Yarımağan, sınavda yöneltilecek sorularla ilgili şu bilgileri verdi: "ÖSS'de Sosyoloji, Psikoloji, Mantık, Edebiyat gibi derslerden hiç soru sormuyorduk. Matematik'ten trigonometri sormuyorduk. Şimdi saydığım derslerin, konuların hepsinden, lise son sınıfa kadar olan konuların hepsinden yöneltilecek. Liselerde dersler 4 grupta toplanıyor. Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi gibi ortak dersler var. Bunun yanında zorunlu alan dersleri var. Zorunlu alan dersleri yine kollara göre değişiyor. Alanla ilgili seçmeli dersler ile alan dışı seçmeli dersler de var. Bizim sorularımız ortak okutulan dersler ve zorunlu alan dersleriyle sınırlı olacak. İster alanla ilgili olsun, ister alan dışı olsun, seçmeli derslerden soru sormayacağız."

Puan barajları değişmeyecek

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, sınavdaki puan barajları değişmeyecek. Açıköğretim ve ön lisans programlarını tercih edebilmek için 160, lisans programlarını tercih edebilmek için de 185 puanı geçmek gerekiyor. YDS de şu anda olduğu gibi yine ÖSS'den ayrı yapılacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber