Biyogüvenlik Kurulu: Hiçbir GDO'lu ürüne izin vermedik

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2012 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı, hiçbir GDO'lu ürüne izin verilmediğini bildirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, bir gazetede 'Gıdada GDO'lu Ürüne İlk Vize' başlıklı haber yer aldığı vurgulanarak, haberin GDO'lu ürünlere izin verildiği şeklinde kamuoyunda yersiz endişe oluşturma ve yanlış anlamaya neden olabileceği ifade edildi. GDO'lu ürünlerle ilgili işlemlerin 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe giren 5977 Sayılı 'Biyogüvenlik Kanunu' ve kanun kapsamında yürürlüğe giren yönetmelikler çerçevesinde yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, 3 adet soya geni ve 16 adet mısır geninin yem amaçlı kullanımı dışında gıda amaçlı izin verilmiş hiç bir gen bulunmadığı ifade edilerek, şöyle denildi:

"İddia edilen konu 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu gereği oluşturulan 'Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi' ve 'Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi' tarafından Biyogüvenlik Kanunu 12. Madde 3. Fıkrası gereği Genetiği Değiştirilmiş 21 Mısır ve 3 Soya Çeşidine yönelik hazırlanmış raporların 'Türkiye Biyogüvenlik Bilgi Değişim Mekanizması' tarafından kamuoyu görüşüne açılmasından ibarettir. Bu raporlar kurula sunulmak üzere hazırlanmış bilgiler olup, asla izin onay anlamı taşımamaktadır."


DGO'LU ÜRÜNE İZİN İDDİASI

21 GDO'lu mısır çeşidinin ithalatına izin verilmezken, GDO'lu 3 çeşit soyanın ise ?yalnızca tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması şartı? ile ithalatına izin veriliyor

Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) 21 mısır ve 3 soya çeşidine ait Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi raporları açıklandı. Raporlarda, 21 GDO'lu mısır çeşidinin ithalatına izin verilmemesi yönünde karar açıklandı. GDO'lu 3 çeşit soyanın ise ?yalnızca tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması şartı? ile ithalatına izin verilebileceği kararlaştırıldı.

Daha önceden alınan bir kararla yemde kullanılacak GDO'lu ürünlere izin verilmişti. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, gıda amaçlı GDO'lu 21 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kolza (kanola) 1 çeşit şeker pancarı ve 1 çeşit patates olmak üzere toplam 29 çeşit için başvuru yapmıştı. Dünya'nın haberine göre Biyogüvenlik Kurulu, bu ürünlerin ithalatına karar vermek için her bir çeşit için ayrı ayrı risk değerlendirme ve sosyo ekonomik değerlendirme raporu hazırlattı.

Biyogüvenlik Kurulu'nun komitelere hazırlattığı GDO' lu 21 çeşit mısır ve 3 çeşit soyaya ilişkin raporlar kamuoyu görüşüne açıldı. Buna göre 21 çeşit mısırın tamamı riskli bulunarak ithalatına izin verilmemesi yönünde komite kararı çıktı. GDO'lu 3 soya çeşidi için ?tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması şartı? ile izin verilebileceği açıklandı.

KOTA İNDİRİLMELİ

İthalatı istenen GDO'lu 21 mısır çeşidinin her biri için ayrı ayrı hazırlanan ancak içerik olarak birbirinin neredeyse aynı olan raporların karar bölümünde Şeker Yasası'na da atıfta bulunularak hükümetin nişasta bazlı şeker kotasını artırması eleştirildi. Kararda nişasta bazlı şeker kotasının

artırmak bir yana düşürülmesi gerektiği ifade edildi.

Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi'nin her bir mısır çeşidi için ayrı ayrı hazırladığı raporların karar bölümünde şu görüşlere yer verildi: ?Sosyo-Ekonomik değerlendirme komitesi, mısır çeşidinin gıda olarak kullanımı amacıyla yapılan

ithalat başvurusunun, gerekli bilimsel araştırma ve değerlendirmeler sonucunda uygun olmadığına karar vermiştir. Sosyo-ekonomik değerlendirme komitesi gelecek nesillerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri açısından Şeker Kanunu'nda öngörülen nişasta bazlı şeker kotasının Bakanlar Kurulu Kararı ile her yıl arttırılması yerine, düşürülmesi yönünde bir uygulamaya gidilmesinin uygun olacağı konusunda fikir birliğine varmıştır.?

GDO'LU SOYA NEREDE KULLANILABİLİR?

Biyogüvenlik Kurulu komite raporlarında gıda amaçlı mısır ithalatına izin verilmesi riskli görülürken gıda amaçlı olarak ilk kez GDO'lu soyanın ithal edilebileceğine karar verildi. Komite kararı Biyogüvenlik Kurulu tarafından da kabul edilir ve bakanlık tarafından onaylanırsa ilk kez Türkiye'ye gıda amaçlı GDO'lu ürün ithal edilmiş olacak.

Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi'nin 3 soya çeşidi için ayrı ayrı hazırladığı ancak karar bölümleri aynı olan raporlarda şöyle denildi: ?Toksikolojik çalışmalarda bazı bilgiler elde edilse de, insan sağlığı açısından etkilerini ortaya koyan kesin bilgiler ve sonuçlar için daha fazla bilimsel çalışma yapılmasının gerekli olduğu, bu nedenle soya ve ürünlerinin (ithalatına izin istenen çeşitler) ?yalnızca tam rafine yağ elde etme amacı ile kullanılması? durumunda insan sağlığı açısından riskli

olmayabileceği görüşü oluşmuştur.?

?İZİN VERİLMEYECEK? DENİLMİŞTİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde GDO'lu ürünlerin Türkiye'de üretiminin kesinlikle yasak olduğunu ve gıda amaçlı GDO'lu hiçbir ürüne izin verilmediğini açıklamıştı. Biyogüvenlik Kurulu'nun Risk Değerlendirme ve Sosyo Ekonomik Değerlendirme Komitesi Raporları doğrultusunda GDO'lu 3 soya çeşidinin ithalatına izin verilirse Türkiye'ye ilk kez gıda amaçlı GDO'lu ürün girmiş olacak.

KAMUOYU GÖRÜŞÜ 22 AĞUSTOS'A KADAR

Genetiği değiştirilmiş 21 mısır çeşidi ve 3 soya çeşidine ait Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporlar 22 Ağustos 2012 tarihine kadar Biyogüvenlik Kurulu'nun internet sayfasında kamuoyu görüşüne açık kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber