ODTÜ süper bilgisayar yapacak!

Haber Giriş : 20 Ağustos 2005 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyada sadece 30 ülkede bulunan süper bilgisayarların gücü 800 bilgisayara eşit. IBM, Dünya Simülatör Merkezi, Virginia ve Havvaii Üniversitesi'nde bulunan
süper bilgisayarlar yakında ODTÜ'de yerini alacak.


Türkiye'nin ilk süper bilgisayarını yapmaya hazırlanan ODTÜ, bu teknolojiyi uzay, enerji, fizik ve tıp alanlarının yanında güvenlik amacıyla kullanacak. 800 bilgisayar kapasitesine eşit olan süper bilgisayar kimlik tespitinde, bomba ve mayın taramalarında büyük kolaylık sağlayacak

ORTA Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) kurulan tnsan Hakları ve Güvenliği Uluslararası Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde polislere, insan hakları açılımları, dünyadaki terör ve insan hakları yasaları ve kurumları ile ileri teknoloji eğitimleri verilecek. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk süper bilgisayarını da yapmaya hazırlanan ODTÜ, bu teknolojiyi uzay, enerji, fizik ve tıp alanlarının yanında güvenlik amacıyla kullanacak. 800 bilgisayar kapasitesine eşit olan süper bilgisayar kimlik tespitinde, bomba ve mayın taramalarında büyük kolaylıklar sağlayacak.

Konuyla ilgili SABAH Ankara'ya konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, terörle mücadele ve insan hakları konusunda teknolojinin rolünü vur guladı. Akbulut, "Terörü insan haklarına tecavüz etmeden önlemek çok önemli. Bir bombayı patlamadan önce tespit edip imha etmelisiniz ki insanları koruyabilesiniz. Bu koruyucu hekimliğe benzer. Erken müdahale hayatlar kurtarır. Teknoloji arttıkça insan hakları da artar" dedi.

SÜPER GÜVENLİK

Rektör Akbulut, Türkiye'de ilk olarak ODTÜ'de üretilecek ve saniyede 4 trilyon işlem yapan süper bilgisayarın fizik ve moleküler dinamik dışında güvenlikte de kullanılacağını açıkladı. Bu akıllı makineler kredi kartları hesaplarının işlenmesinden, gen haritalarının çıkartılmasına, uzay araştırmalarından, hava tahminlerine, savaş araçlarının simüle edilmesine kadar pek çok alanda insanlığa hizmet ediyor. Akbulut, "Londra'daki bombalı saldırılardan sonra ingiltere, çok kısa kamera görüntülerinden insanların kimlik bilgilerine kısa sürede ulaştı. Bunlar süper bilgisayarların marifetleri. Terörün de globalleştiği bir ortamda aynı teknolojiye bizim de ihtiyacımız var. Neyin nerden geleceği belli olmaz" dedi.

Rektör Akbulut, klasik yöntemlerle, her şey olup bittikten sonra şüphe edilen herkesi yaka paça sorguya çekmenin kimseye fayda sağlamadığını vurguladı. Akbulut, kamu alanlarındaki verimin teknolojiyle doğru orantılı olduğunu belirterek, mümkün olduğunca çok sayıda kamu personeline teknoloji eğitimi vereceklerini, süper bilgisayar kullanımını öğreteceklerini bildirdi.

GÖZÜMÜZ AÇILDI

İnsan Haklan ve Güvenliği Uluslararası Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin üç yıldır planlanan bir proje olduğunu anlatan Akbulut, uygulamanın ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra gündeme geldiğini belirtti.

Türkiye'de bir ilk olan însan Hakları ve Güvenliği Uluslararası Araştırma ve Uygulama Merkezi, Eylül ayında eğitime başlayacak.

AB'ye üyelik sürecinde Avrupa'nın da insan hakları konusunda çok duyarlı olduğunu belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, amaçlarının "insan" gibi insan yetiştirmek olduğunu söyledi. Polisin güvenliği sağlarken aynı zamanda insan haklarını da korumak zorunda olduğunu vurgulayan Akbulut, "Benzer uygulamaları biz de yapmazsak dünyaya entegre olamayız. AB'ye girmeye çalıştığımız şu günlerde meslek içi eğitimler daha da önem kazanıyor. Merkezimize yurt dışından konunun uzmanları da katılıp seminerler verecekler" dedi.

Akbulut, merkezin güvenlik personeline farklı bilimsel disiplinler çerçevesinde küresel bir bakış kazandırmayı hedeflediğine de işaret ederek, "Merkez aynı zamanda güvenlik ve insan hakları konularını inceleyen personel de yetiştirecek. Türk Polis Teşkilatı'yla AB standardları arasındaki uyumu analiz eden araştırmalar yapmak da bu merkezin görevlerinden biri olacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber