Olimpiyatlardaki başarısızlık ders oldu, milli sporcuların taban puanı yükseldi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ercan Akyiğit, olimpiyatlarda alınan başarısız sonuçlardan ders aldıklarını belirterek, "Milli sporcular için taban puanımızı 180 puan olarak saptadık." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl 300 öğrencinin alınacağı SAÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Londra Olimpiyatları'nda alınan başarısız sonuçlar üzerine milli sporcular için taban puanını arttırdı. Bu yıl Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'na girmek için bin 266 kişi başvurdu.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen adaylar, özel yetenek sınavını geçebilmek için test parkurunda ter döktü. Özel yetenek sınavı, Esentepe Kampüsü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun Spor Salonu'nda klimalı ortamda yapıldı. Elemelerin ilk gününde bayan adaylar, özel olarak hazırlanan parkurda kondisyon, sıçrama, hız ve çeviklik testine tabi tutuldu. Bazı adayların, parkurda zaman zaman zorluklar yaşadığı görüldü. Adaylar içeride gelecekleri için ter dökerken veliler de dışarıda çocukları için dua etti.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ercan Akyiğit, bu yıl Milli sporcularla birlikte 300 öğrenci alacaklarını belirterek, "Bin 266 aday başvurdu. 979'u erkek, 287'si bayan. Başvurularda milliler için ayrı bir kontejyanımız var. 30 milli başvurdu. Onlardan 18'ini yerleştirdik." diye konuştu.

Özel yetenek sınavının daha önce stadyumda sıcak altında yapıldığını, bunun sonucunda bayılan öğrenciler olduğunu, bedensel, ruhsal, fiziksel ve tıbbi olarak bir takım sıkıntılar yaşandığını anımsatan Akyiğit, sınavları spor salonunda klimalı ortamda yaptıklarını belirtti.

Sınavda bu yıl değişiklikler yaptıklarını kaydeden Akyiğit, "Bu sene sınav sistemimizde farklılıklar yaptık. Kimi istasyonlarımızı kaldırdık. Adayların sportif yanını ölçecek bazı istasyonlar getirdik. Başvurularda bu yıl yaptığımız önemli bir yenilik de taban puanımızı Milli sporcular için arttırdık. Milliler açısından biz taban puanımızı YÖK'ün belirlediği minumum 140 olarak değil 180 puan olarak saptadık. Son olimpiyatlarda yaşadığımız sıkıntılar bizi farklı yöne itti." dedi.

Londra'da ülke olarak en başarısız olimpiyatlardan birini geçirdiklerini ifade eden Akyiğit, "Olimpiyatlarda dikkatimi çeken şu oldu; rakip sporcunun yaptığı oyuna karşılık bir oyun yapabilmek öncelikle o sporcunun yaptığı oyunu okumayı ve anlamayı gerektirmektedir." diyerek şunları söyledi:

"Oysa rakiplerinin yaptığı oyunlar karşısında bizimkilerin bırakın karşı oyun yapmayı oyunu bile anlayamayıp sadece rakibe bakmakla ve tuş olmakla yetindiğini maalesef üzülerek gördük. Atatürk'ün "ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim" sözünden esinlenerek şimdiye kadar çevik ve ahlaklı sporcuların genelde yerleştiğini görmüştük bize.

Bu sefer dedik ki biz zeki olanını da istiyoruz. Tabandan ayrılıyoruz puanımızı da yükseltiyoruz. Olimpiyatlar ders oldu. Bu yıl yaptığımız uygulamanın performans sonuçlarını aldığımızda puanımızı yükseltmeyi düşünüyoruz. Beden eğitimi ve spor yüksekokullarına gelecek arkadaşlarımızı yerlerde sürünen puanlarla almaktansa bence biraz yükseltmenin daha doğru olduğu kanısındayım."

Yetenek sınavına Kocaeli'nden katılan Melike Güzelyıldız ise parkurun kendisi için kolay geçtiğini söyledi. Baraj puanının yükseltilmesinin milli sporcular için kötü olduğunu kaydeden Güzelyıldız, "Barajın yükselmesi milliler için çok kötü aldı. Kimi arkadaşlarımız 180'i geçemediği için giremedi." dedi.

Yetenek sınavı, 5 Eylül'de sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber