Çavdarhisar'daki kazılarda 17 tane iskelet bulundu

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kazı grubu başkanı Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, 2012 yılında 5 aya yakın süren çalışmalarda 90 kişilik bir ekiple büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Doç. Dr. Özer, "Aizonoi Antik kentinde bizden önce de çalışmalar devam etmekle birlikte Nekropol'de herhangi bir çalışma gerçekleşmemiş. Uzmanlık alanım ölü gömme adetleri olduğu için Nekropol'de çalışma gerçekleştirmek istedik." dedi.

Nekropol'de çok değişik mezarlar bulduklarını ifade eden Özer, şunları kaydetti: "Frigya kapı tipi mezar taşlarını her yerde görüyorduk ama insütü olarak geçmemişti elimize. Biz Aizonoi antik kentinde ilk kez kapı tipi mezarlar bloklarını insütü olarak tespit ettik. İçerisinden de tam 17 tane iskelet çıktı. Bir aileye ait, bir jenarasyona ait bireyler tespit ettik. Diğer tespit etttiğimiz mezarlarda toprak gömü ve kramasyon vardı. Bunlar enteresan ve çok şaşırtıcıydı. Gladyatör tasfirleri bulunan kandil tasvirleri vardı. Gladyatör mezar taşları olması, stadyumda gladyatör oyunları olduğunu bilmemiz, bu kandilleri de bulmamız belki de burada yatan insanların gladyatör olabileceğini düşündü. Bunların mezarlarını gladyatör mezarı demek için çok erken. Yakın zamanda bu mezarlarla ilgili daha net bilgilere ulaşabileceğiz."

Doç. Dr. Elif Özer, antik çağda öteki dünyada yaşama inancı olduğunu, mezarlarda çok sayıda ölen kişiye ait eşyalar bulunduğunu ifade etti. Ölen kişinin, cinsiyetine göre sevdiği eşyalarla gömüldüğünü anlatan Özer, bir horoz figürü ile herme olarak adlandırdıkları küçük bir heykel bulmanın sevindirici yaşadıklarını vurguladı.

TAŞLAR TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE KULLANILIYOR

Kazı Grubu Başkanı Doç. Dr. Özer, Aizonoi Antik Kenti'ne ait taşların yöre halkı tarafından kullanıldığına dair iddialara da açıklık getirdi. Türkiye'de antik kent olan tüm yörelerde bu tür devşirme taşların kullanıldığını vurgulayan Özer, şunları kaydetti: "Yöre halkının buradaki taşları özel olarak kullandığı ile ilgili bir iddia çok yanlış. Böyle bir iddiayı kim hangi bir sebeple ortaya atıyor, anlaşılabilir bir durum değil. Türkiye'de antik kent olan bütün kırsal yerleşimlerde devşirme malzeme olarak taşların belirli bir kısmı ne yazık ki kullanılmıştır. Bu günümüze özgü bir durum değildir. Antik çağdan ihtibaren sürekli bu devşirme durumu ile karşılaşırız. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber