Afyon, 3 milyon liralık tesis sayesinde şifalı bitki ihraç edecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3 milyon liraya malolacak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tanıtım ve Sergileme Tesisi'nin temelini attı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2012 15:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelecek yıl bitirilmesi planlanan tesiste eğitim merkezleri, saklama odaları, paketleme tesisleri, kurutma odaları, hayvanat bahçesi bulunuyor.

Aralık 2013'de hizmete girecek olan tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtımı ve bilgi paylaşımını sağlayacak olan tesis; bitkileri araştırmak, üretmek, tanıtmak, böylece bitki çeşitliliğinin korunup geliştirilmesine katkıda bulunacak. Ayrıca, eğitim programları için çalışma alanı ve materyal sağlanması ve bu bitkilerin etkin ve güvenli kullanımları da teşvik edilecek.

Afyonkarahisar'a, Türkiye'nin en büyük aromatik bitkiler merkezini kuracaklarını belirten Eroğlu, "Bu, çok muhteşem bir şey olacak. Afyonkarahisar'ın şifalı bitkileri burada üretildikten sonra paketlenerek bütün dünyaya ihraç edilecek. Tıbbi aromatik bitki pazarında 100 milyar dolarlık ürün ihraç eden ülkeler var. Bizdeki tıbbi aromatik bitkiler bütün Avrupa'dan daha fazla, bunlara önem veriyoruz." dedi.

Eroğlu, 3 milyon liraya mal olacak tesiste, tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtımının yanı sıra üretim ve pazarlanmasının da yapılacağını kaydetti. Afyon Konağı ile mezarlık civarında belediyeye ait 45 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek tesiste; süs havuzları, sera, konferans salonu, laboratuvar, teşhir merkezleri, yemek salonlarının bulunacağını anlattı. Eroğlu, merkezde gezi alanlarıyla birlikte hayvanat bahçesi bulunduğunu aktardı.

"BİTKİLER EN UYGUN ŞEKİLDE SAKLANACAK"

Bitki arşivinde, bitkiler çiçekli haldeyken toplanmış, pres yapılarak kurutulmuş şekilde, kartonlara yapıştırılarak, dondurucuda bekletilecek ve etiketlenerek muhafaza edilecek. Tesis içindeki büyük sera, dünyanın sıcak ve ılıman iklime sahip bölgelerinden gelen bitkilere en uygun şartları sağlayacak. Sera içinde küçük bir de yetiştirme serası ve kurutma odası olacak. Laboratuvarda bitkiler incelenirken, uçucu ve sabit yağ elde edilecek, tentür, merhem, krem, parfüm, kolonya, sabun denemeleri yapılacak. Bitki zararlılarına karşı da yine bitki özleri hazırlanacak.

Tesis; özel kütüphanesi, yayınları, seminerleri, atölye çalışmaları ile bir referans ve danışma merkezi olacak. Tesiste, ekili ve etiketli 124 adet tıbbi bitkinin atıkları, doğal gübre olarak değerlendirilecek, sentetik gübre ve ilaçlardan kaçınılacak. Atık sular ve yağmur suyu toplanacak, biyolojik yöntemlerle arıtılarak damlama ve yağmurlama yöntemleri ile kullanılacak. Arka bahçesinde köpek, kedi, tavşan, ördek, kaz, tavus kuşu, hindi, horoz, tavuk, kaplumbağa, arı, kuş ve böceklere ev sahipliği yapılacak olan tesis, özellikle çocukların tabiatı bir bütün olarak görmeleri sağlanacak. Güneş panellerini çatısında taşıyan bölüm, tamamen öğrencilere yönelik eğitim alanı olarak kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber