'Kıyılara kaçak inşa edilen yapılara af geleceği iddiası yalan'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2012 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Kıyı kenar çizgilerinin değişeceği iddiası-

Bayraktar, ''1992 öncesinde kıyılara kaçak inşa edilen yapılara af gelecek mi-'' sorusu üzerine, böyle bir çalışmalarının kesinlikle olmadığını söyledi.

Bakanlığın torba yasasıyla, kıyı kenar çizgilerinin değişeceğinin öne sürüldüğünü belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

''Bu torba yasa bir ön çalışmadır. Yaptığımız bir çalışmayla ilgili kurumlardan görüş alıyoruz, henüz bir taslak yok ortada. Kıyı kenar çizgisinde yasa, çok açıktır. 50 metreye kadar en ufak bir şey yapamazsınız. 50 metre ile 100 metre arasında da geçici bina ya da rekreasyon amaçlı bina yapabilirsiniz. Bu yasayı değiştirmek gibi bir niyetimiz yok. Fakat öyle zorluklar var ki Antalya'da, İzmir'de, çeşitli yerlerde olmuş bitmiş işler var. Dik sarp kayalar var, denizden 30-40 metre yüksek yerler var. Buralarda yapılaşmalar var ve buraların bir elden geçmesi lazım. Bunu elden geçirmek için soru sorduk ama bunu da yapacağız diye kesin bir şart yok.''

-TSK arazilerinin Hazine'ye devri-

TSK arazilerinin Hazine'ye devri konusuyla ilgili de Bayraktar, ''Bu, şöyle gündemdedir; Milli Savunma Bakanlığı'na, Genelkurmay'a, hatta Jandarma Genel Komutanlığı'na ait bazı araziler şehrin çok ortasında kalmıştır. Bu arazileri gerek Genelkurmay gerek Jandarma gerekse Milli Savunma Bakanlığımız bir şekilde değerlendirmek istiyor. 'Biz orada askerlik hizmetlerini çok iyi yapamıyoruz hem de bu kıymetli arazilerimizi değerlendirerek şehrin biraz daha dışında günün şartlarına uygun yeni tesisler yapmak istiyoruz' şeklinde bir çalışma sürüyor'' dedi.

Yasaya göre, ''Genelkurmay'ın arazileri her ne sebeple olursa olsun değerlendirdiği zaman bunun getirisinin Genelkurmay'a ait olduğunu'' vurgulayan Bayraktar, bu yasayı değiştirmeye niyetlerinin olmadığını ifade etti.

Bayraktar, bunları değerlendirme konusunda zaten daha önceden de çalışmaları olduğunu dile getirerek, ''TOKİ'de biz Genelkurmay'dan, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan çok arazi aldık. Gerek jandarmanın gerekse Genelkurmay Başkanlığı'nın tapuları Hazine'ye ait ama bunlar kendilerine tahsisli yerler. Genelkurmay'a tahsisli olanların tasarruf yetkisi genelkurmaya ait, jandarmanın öyle değil. Ama görüşme içinde 'nasıl bunları en iyi değerlendiririz' diye bir çalışmamız var'' diye konuştu.

-''Meraların konuta açılması diye bir madde yok''-

Bakan Bayraktar, ''Meralara konut yapmak için izin verilecek mi-'' sorusunu da ''Yasa taslağı için yaptığımız çalışmada, meraların konuta açılması diye bir madde yok. Ama şöyle bir şey var, gerekse Afet Kanunu gerekse bizim getirdiğimiz Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'nda, eğer aciliyet arz ediyorsa, mera vasfı kaldırılmak suretiyle, onlar değerlendirilebilecek'' yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber