Kamusal alan tartışması Cumhurbaşkanlığından sonra şimdide Yargıtay'a sıçradı. Başörtülü sanık mahkeme salonundan çıkarıldı

Haber Giriş : 07 Kasım 2003 19:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamusal alan tartışması Cumhurbaşkanlığından sonra şimdide Yargıtay'a sıçradı. Başörtülü sanık mahkeme salonundan çıkarıldı

29 Ekim Resepsiyonu nedeniyle yeniden gündeme gelen başörtüsü krizi bu kez de Yargıtay'da su yüzüne çıktı.

4. Ceza Dairesi'nde görülen 63 sanıklı Belko davasında, türbanlı sanık, Daire Başkanı tarafından salon dışına çıkarıldı.

Batıkent Metro son durak otopark alanının önce Belko'ya, ardından bir ticari firmaya satılmasıyla ilgili olarak Belko yöneticileriyle beraber Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Belediye Meclis üyelerinin yargılandığı dava Yargıtay 4'ncü Ceza Dairesi'nde görüldü. Sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşma Daire'nin müzakere odası yerine Ceza Genel Kurul salonunda yapıldı. Daire heyeti yerine geçmeden önce de sanıklar duruşma salonuna alındı. Sanıklardan, Belko İhale Komisyonu üyesi olan avukat Hatice Hasdemir Şahin de içeriye girip oturdu.

Heyetin yerini almasından hemen sonra ise Daire Başkanı Fadıl İnan, türbanlı sanık Şahin'i, "Burası mahkeme salonu. Buraya bu şekilde giremeyeceğinizi bilmiyor musunuz?" diye uyardı. Şahin, sanık olduğunu belirterek salonda bulunmaya hakkı olduğunu söyledi. Ancak İnan'ın talebi üzerine Şahin salondan çıkarıldı. Duruşmada 34 sanığın ifadelerine başvurulurken, salona dönmeyen Hatice Hasdemir Şahin'in ifadesi alınamadı.

BU İKİNCİ OLDU
Yargıtay'daki, bu uygulama hukuk çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Hüseyin Biçen "Salonda başörtülü bir yargıcın veya avukatın bulunamayacağı görüşünü anlarım ama sanığın başörtülü olması nedeniyle salondan çıkarılması kabul edilemez" dedi. AİHM'de açtığı davalarla tanınan Avukat Hasip Kaplan da sanığın duruşma salonuna başörtülü diye alınmamasının savunma hakkının kısıtlanması olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Sanıkların kıyafetleri nedeniyle duruşma salonundan çıkarılmasının tek örneği, DGM'de askeri hakimin bulunduğu süreçte görülen Aczmendi Davası'nda yaşanmıştı. Ankara 1 No'lu DGM'de görülen davada sanıkların başındaki sarıkların çıkarılması istenmiş ve sanıklar hakkında Şapka Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle dava açılmıştı.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber