Erdoğan'dan içki, seçim, üst kimlik ve YÖK açıklamaları...

Haber Giriş : 22 Aralık 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CNN TÜRK'te yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orhan Pamuk davası ve 301'inci madde ile ilgili olarak, ''özgürlüklerin de bir sınırı var. Burada herşeyin çerçevesi bellidir'' dedi.

Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

Orhan Pamuk davası: "Herkes herşeyi söyleyemez"

İçki yasağı: "Uygulamada yasak yok"

Kimlik tartışması: "Üst kimlik T.C. vatandaşlığıdır"

Genel seçim: "CHP ile anlaşmamız gerek"

YÖK: "YÖK'ün sorunlarını çözmeye hazırız"

Başbakan Erdoğan, Orhan Pamuk'un yargılandığı 301'inci maddeyle ilgili Avrupa Birliği'nin, 'Kopenhag kriterlerine terstir' diye bir yaklaşımı olmadığını söyledi.

Erdoğan, 301'inci maddeyi değişmesi gerektiğine yönelik eleştirilere de "siparişle değişiklik yapılmaz, bu yasamanın görevidir" dedi ve yargı sürecine müdahale etmenin yanlış olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Yargıya müdahale konusunda Van'da da aynı şeyin yaşandığını söyleyen Erdoğan, "hiçbir organ, makam ya da kişi, yargı yetkisinde mahkeme ve hakimlere emir veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Durum bu kadar açıkken neden bunu yaşıyoruz?" diye sordu.

Erdoğan, demokrasinin bir tahammül rejimi olduğunu ifade ederek, "buna tahammül edilmeli. Biz hukuk devletiyiz. Anayasaya ve kanunlara ters düşmeyecek şekilde olmalı. Özgürlüklerin de bir sınırı vardır. Burada bu işin çerçevesi belli. Sen o çerçeveyi kırarsan olmaz" dedi.

301'inci madde ile ilgili olarak, "bu konuda çok çalışma yapıldı. 301'inci madde Kopenhag siyasi kriterlerine uygundur. O yüzden 3 ekimde müzakerelere başladık. AB ile bir sorun yaşamadık. Ayrıca uygulama yeni, hemen değiştiremeyiz" dedi.

"AB üyelik sürecini etkilemez"

Taha Akyol'un 'dava AB ile müzakereleri etkiler mi?' sorusuna Başbakan Erdoğan, "AB'den resmi bir tepki olmadı. Böyle bireysel olayların süreci etkilemesi zaten söz konusu olamaz. Ben AB'li dostlarıma, 'gazete haberleriyle hareket etmeyin. Olayı kaynağından öğrenin' dedim. Ama duruşmanın ardından Pamuk'a destek olan AB'li yetkililerin bu şekilde basın açıklaması yapması AB'ye zaten uymaz" açıklamasını yaptı.

"301'inci madde ile ilgili ilk defa böyle bir sorunla karşı karşıya kaldık" diyen Erdoğan, "bizim üzüldüğümüz nokta, içeride ve dışarda bu baskılar niye? İnsanların yargıyı baskı altına alması çok çirkin" ifadesini kullandı.

Konunun zaten yargıda olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "AB diyor ki 301'inci maddede değişiklik yapın. Bu yürütmenin değil yasamanın görevidir. Bunu da anayasa belirliyor. Herkes herşeyi söyleyemez" diye konuştu.

Erdoğan, programda TÜSİAD'ın da konuyla ilgili açıklamalarına cevap verdi.

Türkiye'de kuvvetler ayrılığı olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "bu kanun 1 hazirandan bu yana yürülükte. TÜSİAD, anayasaya müdahil olmakla, anayasal suç işlemiştir" diye konuştu.
"Hukuk gücün üstünde olmalıdır" diyen Erdoğan, "aksi olursa demokrasiden söz edilemez" dedi.

İçki yasağı tartışmaları:

Başbakan Erdoğan, çıkan haberlerin yanlış olduğunu ve bunun Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi.

Erdoğan, "hakkımızda bir kampanya yürütüyorlar. Biz yasanın dışında birşey yapmadık. Böyle bir yasak olmadı, sadece var olan yasa mülki amirliklerden alınıp belediyelere aktarıldı" dedi.

CNNTÜRK


Erdoğan: Seçim siteminde CHP ile anlaşmamız gerekiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Geçmişte, 450 milletvekilinin şimdiki sistemle, 100 milletvekilinin belirlenecek düşük barajla seçilmesi önerisi getirdiğini anımsatarak, bunun için CHP ile anlaşmaları gerektiğini söyledi.

Erdoğan, CNN Türk'te yayınlanan "Eğrisi Doğrusu" programında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, içki yasağıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Bana birisi desin ki 'partinizin şu belediyesi şu içkili yerin ruhsatını iptal etti' Böyle birşey yok" dedi.

"Alt kimlik-üst kimlik" tartışmalarına ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, birleştirici unsurların en önemlilerinden birinin din olduğunu, bu konuda Atatürk'ün de bu yönde ifadeleri bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de etnik unsur olarak bulunanları yok saymanın mümkün olmadığını belirten Erdoğan, "Diyor ki ben etnik olarak Türk'üm, Kürt'üm, Çerkez'im. Bölgesel olarak bunu söyleyenler de var. Alt kimlikler noktasında kültürel kimlikler var. Mesela mezhepler. Hatta diyelim ki Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar... Bunların hepsinin üstünde üst kimlik var. Bu nedir; Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı. Vatandaşlık bağıyla bağlı olanlar Türk'tür. Türklük, hukuki ifadedir."

Meslek liseleriyle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Erdoğan, meslek liselerinin genel liselere oranının yüzde 30'a yakın olduğunu, imam hatiplerin de bunların içinde yüzde 3'lük payı olduğunu söyledi. Erdoğan, Batı'da meslek liselerinin oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu belirtti.

Meslek liselerine yönelik uygulamalarının anlaşılmak istenmediğini ve konunun imam hatiplere kaydırıldığını ifade eden Erdoğan, "İmam hatipliler hain midir?" dedi.

İmam hatiplerin geniş din bilgisine sahip olmak için de tercih edildiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığı, imam hatibi bitirdikten sonra fark dersleri vermek suretiyle üniversiteye girebilmenin önünü açmak için çalışma yaptı. Lise mezunu, meslek liselerinde fark ders vererek, meslek lisesi mezunu olabiliyor, meslek lisesi mezunu fark ders vererek, düz lise mezunu olamıyor. Böyle bir saçmalık olur mu? Katsayı, fırsat eşitliğine, eğitim özgürlüğüne terstir."

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçim barajının düşürülmesi gerektiği yönündeki görüşüne saygı duyduğunu söyledi.

Geçmişte, 450 milletvekilinin şimdiki sistemle, 100 milletvekilinin belirlenecek düşük barajla seçilmesi önerisi getirdiğini anımsatan Erdoğan, bunun için CHP ile anlaşmaları gerektiğini söyledi.

Erdoğan, bir soru üzerine erken seçimin söz konusu olmadığını tekrarlayarak, Ak Parti'nin kongre sürecini tamamlayacağını bildirdi.

Milletin kendilerine 5 yıllığına iktidar görevi verdiğini, bu süreyi tamamlayacaklarını söyleyen Erdoğan, "Bizim temennimiz, bu parlamento Cumhurbaşkanı'nı seçsin" diye konuştu.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber