Vakıflar artık devlete ?teftiş parası' ödemeyecek

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne kadar vakıfların yıllık gelirlerinin yüzde 5'ini ?teftiş ve denetleme payı' olarak alan Vakıflar Genel Müdürlüğü, uygulamadan vazgeçiyor.

TBMM gündeminde bulunan yeni Vakıflar Kanunu Tasarısı'na göre, artık hiçbir vakıftan herhangi bir kesinti yapılamayacak. Böylece her yıl yaklaşık 6 milyon YTL, zor durumda faaliyet gösteren bu kurumların kasasında kalacak.

Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 5 bin vakıf, her yıl toplam gelirlerinden yapılan ?yüzde 5' oranındaki kesintiden kurtuluyor. Geçtiğimiz aylarda hazırlanan yeni kanun tasarısının yürürlüğe girmesinin ardından, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne herhangi bir ödemede bulunulmayacak. Daha önce Osmanlı döneminde kurulan yerli ve azınlık vakıflarından hiçbir kesinti yapılmazken, cumhuriyet döneminde faaliyete geçen kuruluşlardan ?teftiş ve denetleme payı' adında para alınıyordu. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, kurumun son 3 yıl içerisinde gelirlerini 10 kat artırarak, yıllık 400 milyon YTL'ye çıkarıldığını, daha önce vakıflardan yapılan kesintiye artık gerek duymadıklarını açıkladı. Bugüne kadar Türkiye genelinde bulunan binlerce vakıf eseri ve akarından yanlış politikalar sebebiyle gerektiği gibi yararlanılamadığını anlatan Beyazıt, vakıflara ait işgal edilen birçok gayrimenkulü yeniden kuruma kazandırdıklarını söyledi. Yusuf Beyazıt, hazırladıkları tasarıyla vakıfların daha işler hale getirileceğini belirtirken, Osmanlı'nın ?vakıf medeniyeti' özelliğini Türkiye'ye kazandırmaya çalışacaklarını vurguladı. Beyazıt, bu yıl içerisinde teftiş ve denetleme gelirlerinin 5 milyon YTL'yi aştığını ifade etti. Türkiye'de halen Osmanlı'dan kalan 41 bin vakıf eseri bulunurken, 4 bin 500 yerli, 161 de azınlık vakıf faaliyet gösteriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber