Başta Doğu olmak üzere, enfeksiyon hastalıkları uzmanı sayısı çok az

Haber Giriş : 11 Ocak 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de başta Doğu ve Güneydoğu bölgelerindekiler olmak üzere 845 Sağlık Bakanlığı hastanesinden çoğunda enfeksiyon hastalıkları uzmanı yok.
Ülke genelindeki enfeksiyon uzmanı sayısı yaklaşık 1000. Hastane başına düşen rakam ise 1.1 enfeksiyon uzmanı.

Enfeksiyon uzmanlarının yarısından fazlası üniversite hastanelerinde ve özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde görev yapıyor. Doğu ve Güneydoğu illerinde çalışacak hekim bulmakta zorluk çekiliyor, bu yüzden bu bölgelerde enfeksiyon uzmanı sıkıntısı da çok büyük.

Kuş gribinin ilacı olarak bilinen 'Tamiflu'yu da sadece enfeksiyon uzmanları reçete edebiliyor. Hastalığın insanlara bulaşmasında artış yaşanması durumunda enfeksiyon uzmanı bulunmayan hastanelerde hem hastalığın teşhisinde, hem de ilacın reçete edilmesinde sorun yaşanacak. Sağlık Bakanlığı bu nedenle, bölgede görülen vakaları genelde uzmanı olan aynı hastaneye sevk etmeye çalışıyor.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, kuş gribi görülen bölgelerde bulunan devlet hastanelerinde enfeksiyon hastalıkları uzmanı bulunmadığını doğrulayarak, hastalarla dahiliye ve pediatri uzmanlarının ilgilendiğini kaydetti. Buzgan, enfeksiyon uzmanı bulunmayan hastanelerde, Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribi hastalığının tanımı ve belirtileriyle ilgili duyurusuna göre tedavi uyguladıklarını anlattı. Bu hastanelerdeki doktorlar, gelen hastada tanımlanan belirtiler varsa direkt olarak kuş gribi ön teşhisi koyuyor.

Buzgan, bakanlığın, Ankara'daki hastanelerde görev yapan doktorların dönüşümlü olarak bölge devlet hastanelerinde görevlendirileceğini açıkladı. Bu uzmanlar 10 ile 30 gün arasında değişen sürelerde bölge hastanelerinde görev yapacak.

Önce gönüllüler çağrıldı
Ağrılılar, bölgedeki uzman hekim eksikliğini birebir yaşadığı için, önceki gün sıkıntılarını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletti. Bir vatandaş, "Doktor istiyoruz, uzman hekim istiyoruz" diye bağırarak tepki gösterdi. Bakan Akdağ ise eksikliği kabul ederek, öncelikli çalışmalarının başına Doğu ve Güneydoğu illerindeki hastane ve uzman sıkıntısını çözmeyi koyduğunu söyledi. Akdağ, bölgeye kuş gribine yakalanan vakaların tespit edilmesiyle birlikte çok sayıda gönüllü enfeksiyon uzmanının geldiğini dile getirerek, "Öncelikle gönüllüleri esas aldık. Ancak bölgeye, dönüşümlü görevlendirmeler de yapacağız" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber