Okul idareleri, kıyafet seçimini nasıl yapmalı?

"Öğrenci kıyafetleri serbest olacak mı, olmayacak mı?" derken yönetmelikte değişiklik yapılarak velilerin %50’si istediği taktirde okula mahsus tek tip kıyafet belirlenebilecek.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Temmuz 2013 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul idareleri, kıyafet seçimini nasıl yapmalı?

Öğrenci Kıyafeti Seçimi Önerileri

"Öğrenci kıyafetleri serbest olacak mı, olmayacak mı?" derken yönetmelikte değişiklik yapılarak velilerin %50'si istediği taktirde okula mahsus tek tip kıyafet belirlenebilecek.

Serbest kıyafette en önemli husus öğrencilerin rahat edebilmeleriydi. Bu amaçla getirilen bir uygulamaydı serbest kıyafet.

Şimdi veli talebine bağlı olarak tek tip kıyafet giyilebilmesinin önü açıldı. Bunun en önemli gerekçesi de velilerin talepleri oldu. Çünkü bu yıl uygulamaya geçen okullarda veliler her gün ayrı bir kıyafetin derdine düşmek zorunda kalmışlardır. Öğrenci ile veli arasında çatışmalar da olmuştur. Öğrenci için geçilen bir uygulamada özellikle akşamları ertesi gün giyilecek kıyafete kilitlenilmiştir.

Okul idarelerinin büyük bir kısmı da uygulamadan memnuniyetsizliklerini ifade etmişlerdir. Bu uygulamaya geçilirken o dönemin yöneticileri tarafından idarelerin para için kıyafet belirlediklerine dair söylemler olmuştur. Bu haklı haksız herkesi aynı kefeye koyma boyutu alabilmiştir.

Şimdi bakanlıkça bir yönerge yayımlanacak ve kıyafetin standartları, seçimi ve usulü belirlenecek.

İşte bu belirlemeden sonra gelecek yıllarda geçmiş hataların tekrar edilmemesi gerekir. Örneğin okul idareleri ki genellikle Okul Aile Birlikleri seçim yaparken;

Herkesin her yerde bulabileceği, çok detaya boğulmamış, sade, öğrenciye yakışır kıyafet belirlemeleri uygun olacaktır.

Örneğin siz beyaz tişört, siyah pantolon yada etek belirlerseniz bunu veli her yerden alabilir fakat siz kolunda 3 çizgi olacak çizginin biri kırmızı olacak derseniz o zaman bir yere yönlendiriyorsunuz demektir. İşte bu noktada sorun başlıyor. Bu yönlendirme okul aile birliği adına da yapılsa fark etmez buna hakkımız yok.

Amacımız öğrencinin rahat edeceği velinin maddi yönden zorlanmayacağı bir kıyafeti belirlemek olmalı. Bunu yaparken de maksimum veli katılımı sağlamakta fayda var. Okul aile birliğinin en çok yapabileceği seçilen tişört yada Sveet'lerde okul armasının bulunması olabilir. Bunun da maliyeti 1-2TL'yi geçmeyecektir. Bu maliyete veli de itiraz etmeyecektir.

Bu yıl için (2013-2014) veli isteğini almaya zaman kalmadığına göre okul açıldıktan sonra veli isteği alınıp böyle basit bir seçimin sonucu duyurulursa yıl içinde uygulamaya geçmek dahi mümkündür. .

Okulların dikkat etmesi gereken bir başka husus ise veli talebini alırken;

Veliye aile birliğinin de içinde bulunduğu komisyon marifetiyle kıyafeti belirlemek ve veliye ya serbest devam edeceğiz yada bu kıyafeti belirledik denilmelidir. Aksi halde bizim okulda tek tip kıyafet kararı çıktı bu nedenle istediğimi seçerim uygulamalarıyla karşılaşabiliriz.

Bakanlığın da yönergeyi hazırlarken bu hususa dikkat etmesi uygun olacaktır. Yani kıyafet serbest mi olsun, tek tip mi olsun? Sorusu yerine kıyafet serbest mi olsun, bu örnekteki gibi mi olsun şeklinde sormak daha yerinde olacaktır.

Kıyafet seçiminde öğrenci sağlığı, rahatlığı ve tabii ki estetik düşünülmelidir. Öğrenci kıyafetle rahat etmeli aynı zamanda kendini okula ait hissetmeli bu nedenle de seçimde onun da fikrine başvurulmalıdır.

Okullar da montuna kadar varan bir seçim yerine öğrencinin yaz yada kış aylarında derste, üzerine basa basa söyleyelim derste, hangi kıyafetle bulunacak bu düşünülmelidir. Ayakkabı konusunda zoraki deri, kösele ayakkabı şeklinde bir dayatma değil öğrencinin rahat edebileceği ayakkabılar önerilmelidir. Örneğin siyah olmak kaydıyla her türlü ayakkabı, koyu ayakkabı… gibi.

Burada önemli olan iki bakan arasında değişen uygulamalardan ders çıkarılması eskinin haklı çıkarılmaması yeniye de destek verilmesidir…

Okul aile birlikleri kıyafet satabilirler mi buna da Aile Birliği Genel Kurulları yada yönergeyi hazırlayacak olan bakanlık karar versin…

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber