Sağlıkta Döner Sermaye Dağıtımı

Sağlık Bakanlığında çalışan pratisyen hakim, uzman hekim, diş tabibi, klinik şef ve şef yardımcıları ile diğer personele ne oranda döner sermaye dağıtılacağının Kanuni dayanağı bugüne kadar hep Bütçe Kanunları ile belirlenmekteydi. Ancak, 11.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanunla, söz konusu ödemenin dayanağı artık 209 sayılı Kanun olarak belirlenmiştir. Detaylar için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2006 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'in notu: Aşağıda yer alan açıklamalar bugüne kadar yapılan uygulama ile bire bir aynıdır. Madde hükmümleri olarak bir değişme olmamıştır.

11.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5471 sayılı Kanununla 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmış, maddeye ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

1- Sağlık Bakanlığında 657 sayılı Kanuna tabi memura, 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personele ve 181 sayılı Kanununa tabi 4/B2li personele döner sermaye ödemesi yapılacaktır.

Bu ödemenin esas ve usulleri Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.

Bu açıklamaların Kanuni dayanağı şu şekildedir:

"3. fıkra: Personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden, döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli olan memurlar ile bu kurum ve kuruluşlarda 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen sağlık personeline ve 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personele mesai içi veya mesai dışı ayrımı yapılmaksızın ek ödeme yapılabilir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında Bakanlıkça belirlenen hizmet sunum şartları ve kriterleri de dikkate alınmak suretiyle, bu ödemenin oranı ile esas ve usûlleri; personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, hizmete katkısı, performansı, serbest çalışıp çalışmaması ile muayene, ameliyat, anestezi, girişimsel işlemler ve özellik arz eden riskli bölümlerde çalışma gibi unsurlar esas alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."

2- Personele unvanına göre %150 ile %800 oranında ek ödeme yapılabilecektir.

Konuya ilişkin olarak 209 sayılı Kanunun 5. maddesini 4. fıkrası aşağıdaki hale getirilmiştir.

"4. fıkra: Yukarıdaki fıkrada yer alan hükme göre personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının; pratisyen tabip ve diş tabiplerinden serbest çalışanlara yüzde 250'sini, serbest çalışmayanlara yüzde 500'ünü, uzman tabip, Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde belirtilen dallarda bu Tüzük hükümlerine göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerinden serbest çalışanlara yüzde 350'sini, serbest çalışmayanlara yüzde 700'ünü, serbest çalışmayan klinik şef ve şef yardımcılarına yüzde 800'ünü, diğer personele ise yüzde 150'sini geçemez. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis gibi özellikli hizmetlerde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanır. Sözleşmeli olarak istihdam edilen sağlık personeline yapılacak ek ödemenin tutarı ise, aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali sağlık personeli esas alınarak belirlenir ve bunlara yapılacak ek ödeme, hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez."

3- Personele dağıtılacak döner sermaye geliri cari yıldaki gelirin, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları için %50'sini; birinci basamak sağlık kuruluşları için ise %65'sini aşamaz.

Konuya ilişkin olarak 209 sayılı Kanunun 5. maddesini 5. fıkrası aşağıdaki hale getirilmiştir.

"5. fıkra: Personelin katkısı ile elde edilen döner sermaye gelirlerinden, o birimde görevli personele yapılacak ek ödeme toplamı, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında, ilgili birimin carî yıldaki döner sermaye gelirinin yüzde 50'sini, birinci basamak sağlık kuruluşlarında ise, ilgili birimin carî yıldaki döner sermaye gelirinin yüzde 65'ini aşamaz."

4- Bakanlık merkeze %2'lik bir pay ayrılacaktır. Bu pay ile Bakanlık merkez teşkilatında görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele de ek ödemede bulunulacaktır. Personele yapılacak ek ödemenin tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçemeyexektir.

Konuya ilişkin olarak 209 sayılı Kanunun 5. maddesini 6. fıkrası aşağıdaki hale getirilmiştir.

"6. fıkra: Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşvik edilmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkânlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçların giderilmesi, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, birinci basamak sağlık kuruluşlarının desteklenmesi ve Bakanlık merkez teşkilatında görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ek ödemede bulunulması amacıyla Bakanlıkça yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 2'sini geçmemek üzere Sağlık Bakanlığınca belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktarırlar. Bu hesapta toplanacak tutarların dağılım ve harcanmasına ilişkin kriterler ile personele yapılacak ek ödemenin oran, esas ve usûlleri Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca belirlenir. Personele yapılacak ek ödemenin tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçemez. Ek ödeme tutarı; görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, çalışma süresi, personelin sınıfı, kadro unvanı, derecesi ve atanma biçimi gibi kriterler ile personele aylık ve özlük hakları dışında ilgili mevzuatına göre yapılan diğer ilave ödemeler dikkate alınarak belirlenir. Merkez teşkilatında görev yapan personele bu fıkra kapsamında yapılacak toplam ek ödeme, döner sermaye işletmelerinden carî yılda aktarılan tutarın yüzde 50'sini geçemez ve bu ödemeler gelir vergisine tabi tutulmaz."

5- Üniversitelerden görevlendirilen personel de 2547 sayılı Kanunun 38'inci maddesinde belirtilen ilave ödemeyi almamaları kaydıyla, görev yaptıkları unvan için belirlenen ek ödemeden faydalandırılır.

Konuya ilişkin olarak 209 sayılı Kanunun 5. maddesini 7. fıkrası aşağıdaki hale getirilmiştir.

"7. fıkra: 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38 inci maddesine göre Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ve bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilenler, aynı maddede belirtilen ilave ödemelerden yararlanmamak kaydıyla, Bakanlık merkez veya bağlı sağlık kurum ve kuruluşunda görev yaptıkları unvan için belirlenen ek ödemeden faydalandırılır."

6- Aile hekimliği uygulamasını teşvik etmek amacıyla merkeze aktarılan %2'lik pay %4'e çıkarılabilir ve bu 2 puanlık ek pay, aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, il sağlık müdürlüğü ve birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda çalışan personele (aile hekimi ve aile sağlığı elemanı olarak çalışanlar hariç) verilebilir.

Konuya ilişkin olarak 209 sayılı Kanunun 5. maddesini 8. fıkrası aşağıdaki hale getirilmiştir.

"8. fıkra: Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla, döner sermayeli işletmelerden uygun görülenlerin merkeze aktaracağı payı yüzde 4'e kadar yükseltmeye Sağlık Bakanı yetkilidir. 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun kapsamında, aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, il sağlık müdürlüğü ve birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarda çalışan personele (aile hekimi ve aile sağlığı elemanı olarak çalışanlar hariç) merkeze aktarılan yüzde 2 oranına kadar olan paya ilave olarak alınacak paydan karşılanmak ve unvanlarına göre dördüncü fıkrada belirtilen oranları geçmemek üzere Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek esas ve usûllere göre ek ödeme yapılabilir. Merkeze aktarılan yüzde 2 oranına kadar olan paya ilave olarak alınacak tutarlar, bu fıkrada belirtilen amaçlar dışında kullanılamaz."

7- Döner sermayeli kuruluşlar arasında aktarma yapılabilecek...

Konuya ilişkin olarak 209 sayılı Kanunun 5. maddesini 9. fıkrası aşağıdaki hale getirilmiştir.

"9. fıkra: Döner sermayeli işletmelerin malî imkânı elverişli olanlarından, malî durumu yetersiz olanlara karşılıksız veya borç olarak kaynak aktarmaya Sağlık Bakanı yetkilidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber