İşte zorunlu hizmeti 'zorunlu kılan' tablo: 9 bin atama 7 bin terk

Haber Giriş : 15 Mart 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma şartlarının zorluğundan yakınan doktorlar Sağlık Bakanlığı'ndan kaçıyor. Üç yıl içinde, bakanlıkça 9 bin 226 uzman hekim ve pratisyen atanmasına rağmen, aynı dönemde 7 bin 53 doktor görevinden ayrıldı

Çalışma koşullarının zorluğundan yakınan doktorların Sağlık Bakanlığı'ndan ?kaçtığı? ortaya çıktı. Bakanlık 3 yılda 9 bin 226 uzman hekim ve pratisyen atadı, aynı dönemde 7 bin 53 doktor bakanlık hastanelerini terk etti. ?14 Mart Tıp Bayramı? Sağlık Bakanlığı ile doktorlar arasında ?zorunlu hizmet? ve ?yabancı doktor? tartışmalarının gölgesinde geçerken, doktorların çalışma koşullarını bahane ederek Sağlık Bakanlığı'ndan adeta ?kaçtığı? ortaya çıktı. AK Parti hükümetinin üç yıllık döneminde Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmak üzere 2 bin 417'si uzman, 6 bin 839'u pratisyen hekim toplam 9 bin 226 doktor ataması yapıldı. Aynı dönemde Sağlık Bakanlığı'nda çalışmak istemeyip ayrılan hekimlerin sayısı ise 7 bin 53 oldu. Yine Sağlık Bakanlığı'ndan ayrılanların içinde uzman hekimlerle ilgili rakamlar da dikkat çekici oldu. Üç yılda atanan uzman hekim sayısı 2 bin 417, 3 yıl içinde istifa ederek veya başka kuruma geçerek ayrılan uzman doktor sayısı ise 2 bin 481.

İSTİFALAR HER YIL ARTIYOR

Bakanlık kadrosunda çalışmak istemeyip ayrılan hekimlerin yaklaşık yarısı da istifa etti. Üç yılda atanan 7 bin hekimden yarısı istifa ile ayrıldı. İstifaların yıllara göre dağılımı da her geçen yıl Sağlık Bakanlığı'ndan hoşnutsuzluğun arttığını gösteriyor. 2003 yılında 560 hekim istifa ederken, 2004 yılında bu rakam ikiye katlandı. 2005 yılında yine istifalar katlanarak bin 386'yı buldu. Üç yıllık dönemde Sağlık Bakanlığı yerine başka devlet kurumlarında çalışmak için onay isteyen doktorların sayısı da istifa edenlere yakın. Üç yılda 3 bin 574 doktor başka kurumda çalışmak için Sağlık Bakanlığı'ndan muvafakat aldı. Türk-Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hekimlerin bakanlıktan uzaklaşmasını çalışma koşullarına bağlayarak nedenleri şöyle sıraladı: ?Doktorların doğu illerine tayin edilmeleri ve burada can güvenliklerinin olmaması, önemli bir neden. Sosyal imkanların yetersizliği, doktorların çalıştıkları yerlerde tıbbi cihaz ve ekipman yetersizliği önemli. Doğu illerinde görev yapan doktorların ne zaman döneceklerini bilmemeleri, rotasyon uygulaması ve ücret azlığı da onları ürküten faktörler.?

ANKARA
Tıp Bayramı'nda mecburi hizmet protesto edildi

14 Mart Tıp Bayramı'nda yürüyüş yapan doktorlar, zorunlu doğu görevini ve ithal doktor uygulamasını protesto etti. Doktorların yürüyüşü, dün saat 12.30'da Galatasaray Lisesi önünde başladı. Yürüyüşten önce basın mensuplarına ve güvenlik güçlerine karanfil dağıtan doktorlar, yürüyüş sırasında, ?Yabancı doktor değil, sağlık bakanı ithal edin?, ?Mecburi değil, gönüllü hizmet?, ?Herkese eşit, ücretsiz sağlık? şeklinde slogan attı. Bu arada İstanbul Tabip Odası tarafından, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumu'nda ?'14 Mart Tıp Bayramı'' töreni düzenlendi. Törende, İstanbul Tabip Odası'nca çeşitli alanlarda verilen ?'14 Mart Tıp Ödülleri'' sahiplerine dağıtıldı. Tıp Hizmet Ödülü'ne TTB Başkanı Füsun Sayek, Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü'ne de İstanbul Dişhekimleri Odası ile Lepra Hastanesi'nden Dr. Mustafa Sütlaş layık görüldü. Törende konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Gençay Gürsoy, Anayasa Mahkemesi'nin önceki gün, Türkiye Tabipler Birliği'nin (TTB) mecburi hizmetle ilgili başvurusunu reddettiğini belirterek ?'Deniyor ki ?Asker, hakim, öğretmen gidiyor. Neden doktor gitmesin?' Tabii ki gitsin. Ama hakim, öğretmen gitmediği zaman istifa edip özel çalışabiliyor. Hekim gitmediği zaman diplomasına ambargo konuyor? dedi.

Hizmeti zorunlu kılan tablo

Zorunlu hizmet yasasıyla ilgili kararını veren Anayasa Mahkemesi'ne Sağlık Bakanı Recep Recep Akdağ tarafından gönderilen bilgi notu çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdi.

Akdağ'ın Yüksek Mahkeme'ye verdiği bilgide illerin kıyaslaması doktor çarpıklığını da ortaya koydu. Buna göre, Ağrı'da bir pratisyen hekim başına 7 bin 40 kişi düşerken, Yalova'da ise 1625 kişi düşüyor. Yine Şırnak'ta bir uzman hekime 11 bin 387 kişi düşerken, Ankara'da ise 629 kişi düşüyor. Çocuk hastalıkları branşında uçurum daha da büyüyor. Ağrı'da bir çocuk hastalıkları uzmanına düşen çocuk nüfusu 48 bin iken, bu rakam Edirne'de ise 2 bin 800. Yine kadın hastalıkları konusunda da durum aynı. Hakkari'de 56 bin kişilik kadın nüfusuna 1 kadın hastalıkları uzmanı bakarken, İstanbul'da ise bir uzmana sadece 3 bin kadın hasta düşüyor.

BİR DOKTORA 132 BİN KİŞİ

İç Hastalıkları uzmanı konusunda da durum çok farklı değil. Siir'te bir iç hastalıkları uzmanı, 132 bin kişi ile ilgilenmek zorunda kalırken, İzmir'de ise 11 bin kişilik bir nüfustan sorumlu. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil, Anadolu'da bazı illerde de bu uçurum göze çarpıyor. Örneğin genel cerrahi uzmanı başına düşen nüfus Niğde'de 70 bin iken Antalya'da ise 15 bin.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber