Askerdeki Adaylar, Yine Mağdur

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile PTT'ye yapılan yerleştirme sonuçlarını ÖSYM geçtiğimiz haftalarda açıkladı. Ancak, konuya ilişkin Danıştay kararlarının yerleşik hale gelmiş olduğunu ve bu nedenle mutlak surette bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmemize rağmen, sorumlu hiçbir kuruluş görevini yapmamış ve hala yapmamaya devam etmektedir. Bir düzenleme yapılmadığı için de, şu an askerde olan adayların atamaları yapılmayacaktır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mart 2006 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 63'üncü maddesinde; "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir." hükmü yer almaktadır. Hükümde atıfta bulunulan 62'nci maddede ise ikametgahı ile aynı yerdeki bir kamu kurumuna yerleşenlerin ertesi gün, ikametgahından farklı bir yerdeki kamu kurumuna yerleşenlerin ise 15 gün içerisinde göreve başlayacaklacakları düzenlenmiştir.

ŞİMDİKİ SÜREÇ NASILDIR?

ÖSYM, yerleşen adayların isimlerini, kamu kurumlarına göndermiştir. Kamu kurumunun kendisi, belirli bir süre sonra, adaylara bildirimde bulunup, tespit ettiği belgeleri getirmelerini isteyecektir. Bu belgeler verildikten sonra ilgili hakkında atama onayı alınacak ve kişiye gelip göreve başlaması istenecektir. Göreve başlama süresi ikametgah ile aynı yer ise ertesi gün, ikametgahtan başka bir yer ise 15 gündür.

Bu süre sonunda göreve başlamayan adayların atamaları iptal edilecektir.

DANIŞTAY NE DİYOR?

Ancak, Danıştay'ın artık yerleşik hale gelen görüşüne göre, askerde bulunan adayların haklarının saklı tutulması gerekmektedir. Fakat Danıştay'ın bu kararı tüm kurumları bağlamamaktadır. Bu, bireysel davalar sonucunda verilen bir karardır. Bu nedenle de kamu kurumları bu Danıştay kararına uymamaktadır.

ADAY NE YAPMALI?

- Aday askerde iken yerleştirmesinin yapıldığı kamu kurumuna bir dilekçe ile başvurmalı ve haklarının saklı kalmasını istemelidir.
- Kamu kurumu bu talebi kabul etmeyecektir.
- Kamu kurumu ya hemen cevap verecektir. Yada 60 gün boyunca hiçbir cevap vermeyecektir. Hemen cevap vermesi halinde cevabın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde, hiç cevap verilmemesi halinde ise idareye başvurulan tarihten 60 gün sonra, yine 60 gün içinde idari yargıda dava açmak gerekmektedir.
- Davaların bir avukat aracılığı ile açılması yararlı olacaktır.
- Danıştay'ın daha önceki bir kararını görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber