'En lüks hastaneye, bakan da vatandaş da gidebilecek'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Meclis gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik Reformu'nun ''herkesi adam yerine koyan sistem içinde, ona onurlu bir yer veren bir sosyal politikanın örneği'' olduğunu söyledi.

Stilistik konusunda mesleki eğitimlerini İtalya'nın Milano kentinde tamamlayan öğrenciler, Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) düzenlenen bir tören ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ile Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş'a birer şükran plaketi verdiler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, burada yaptığı konuşmada, Meclis gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bu reformu Türkiye'nin gerçekleştirmede geciktiğini ifade eden Başesgioğlu, devletin her resmi dairesinde ve hükümet programında yer almasına rağmen, bugüne kadar maalesef bu konuda önemli bir adım atılamadığını söyledi.

Hükümetin ve parlamentonun Sosyal Güvenlik Reformu'nu yapma kararlılığını ortaya koyduğunu belirten Başesgioğlu, bu reformun herkesi ilgilendirmesi nedeni ile çok geniş kapsamlı bir reform olduğunu anlattı.

Bu yüzden hükümetlerin, bu kadar çok kişiyi kapsayan bir sosyal güvenlik reformu yapmada, her zaman çok tez canlı davranmadıklarını kaydeden Başesgioğlu, şunları söyledi:

''Eğer bu ülkenin geleceğine sorumluluk duyuyorsak, her türlü siyasi gayeyi ve endişeyi bir tarafa bırakarak, sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmek zorundayız. Bu bizim geleceğe karşı olan bir borcumuzdur. Türkiye bu reformu yapmazsa şu anda milli gelirin GSMH'ya oranında yüzde 5 olan açığın yüzde 10'a çıkması kaçınılmazdır. Bunun yüzde 10'a çıkması demek 25 milyar YTL olan açığın 50 milyar YTL olması demektir.

50 milyar YTL'lik açık demek, Hazine'nin piyasadan borçlanması demektir. Borçlanmada, borçlanma maliyetlerinin artması, faizlerin artması, dolayısı ile istihdamın azalması, işsizliğin artması demektir. Bunlar birbirlerini tetikleyen olaylardır. Onun için Hükümet olarak bu konuda kararlıyız.''

''HERKESİN CESARETLE SESİNİ YÜKSELTME GÜNÜ''

Konuşmasında Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili kamuoyuna bir çağrıda da bulunan Bakan Başesgioğlu, Türkiye'de bir Sosyal Güvenlik Reformu yapılmasını savunan herkese, bugün çok önemli bir görev düştüğünü söyledi.

Başesgioğlu, ''bugün herkesin cesaretle sesini yükseltme günüdür'' dedi.

Sosyal Güvenlik Reformu'nun, Hükümetin siyasi bir argümanı olmadığına dikkat çeken Bakan Başesgioğlu, 73 milyon vatandaş adına yapmaktan onur ve şeref duydukları ve geleceğe emanet edebilecekleri önemli bir Sosyal Güvenlik Reformu olduğunu kaydetti.

Başesgioğlu, ''Sosyal Güvenlik Reformu ülkemizde yoksulluğu giderme konusunda bize yardımcı olacak, vatandaşlarımız arasında norm ve standart farkını ortadan kaldıracak kayıt dışını önleyecek, daha doğrusu bu ülkede yaşayacak herkesi adam yerine koyan, sistem içinde ona onurlu bir yer veren bir sosyal politikanın örneğidir'' dedi.

Bu yüzde söz konusu reforma herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade eden Başesgioğlu, söz konusu reformun hep birlikte savunulması gerektiğini, bunu savunmanın ise hükümeti destekleme anlamına gelmeyeceğini bildirdi.

Başesgioğlu, ''İnşallah bu gün ve önümüzdeki hafta içinde bu önemli yapısal reformlar parlamentomuzdan geçecektir'' dedi.

Asıl işlerinin bundan sonra başladığına vurgu yapan Bakan Başesgioğlu, reformun sadece kendilerine yasal bir zemin sağladığını, önümüzdeki 3 yıllık geçiş süresi içinde çok sağlıklı bir şekilde Türkiye'de sosyal güvenlik reformunu hayata geçireceklerini bildirdi.

Bu Sosyal Güvenlik Reformu'na kavuşulması halinde kayıt dışılığın kalkması, işsizliğin oluşturduğu yoksulluğun giderilmesinde kendilerine önemli imkanlar sağlanacağını belirten Başesgioğlu, artık vatandaşların çalışma statülerine göre bu güne kadar ortaya çıkan suni farkların da ortadan kalkacağını anlattı.
Başesgioğlu, şunları söyledi:

''(Yani sen Bağ-Kur'lusun. Her yere gidemezsin), (Sen SSK'lısın her yere gidemezsin) veya (Sen Bağ-Kur'lusun farklı emekli olursun, SSK'lısın farklı emekli olursun) bu ayırımları ortadan kaldıracağız. Tek emeklilik sistemi, tek sağlık sistemi getiriyoruz. Yani bugün diyelim Ankara'da en lüks hastaneye bakan da gidebilecek, bakanımızın yanında Yozgat'ın köyünden gelen bir vatandaşımız da gidebilecek.

Vatandaşımızı sağlığa erişme konusunda eşit, adil bir duruma getirmek istiyoruz. Sosyal devlete de yakışan budur. Ne olursa olsun, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanması eşit olmalıdır.'' Aynı şekilde bütün çalışma hayatı boyunca geçen süreleri esas alarak çalışanlara yönelik bir emeklilik sistemi getirmek istediklerini de vurgulayan Başesgioğlu, bunun da adil ve eşit olduğuna inandıklarını bildirdi.

Başesgioğlu, İŞKUR'un bu yıl ve gelecek yıl mesleki eğitime ağırlık vermesi için kaynaklarını zorlayacaklarını söyledi.

Sanayide kalifiye eleman çalıştırılabilmesi için mesleki eğitimin önemine işaret eden Başesgioğlu, her yıl ailelerin üniversiteye hazırlık kursu için yaklaşık 1 milyar dolar tutarında para harcadığını belirterek bu durumu eleştirdi.

Mesleki eğitim konusunda kamuoyunda bir tartışma oluştuğunu da hatırlatan Başesgioğlu, ''bu girdaptan çıkamıyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber