ÇOMÜ heyelan araştırmalarını insansız hava araçlarıyla yapacak

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü tarafından insansız hava aracı (İHA) teknolojisine dayalı üç boyutlu haritalar yapılarak, heyelanlar havadan incelenecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2013 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÇOMÜ heyelan araştırmalarını insansız hava araçlarıyla yapacak

Türkiye'de insansız hava araçları (İHA) ile heyelan araştırmaları yapabilen ilk bölüm ve ilk üniversite olma gururunu yaşadıklarını söyleyen ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Erenoğlu, "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde TÜBİTAK projesiyle elde edilen İHA teknolojisinin uçuş süresi 40 dakikadır. Bizim iyon şarj edilebilir çok sayıda bataryamız var. Toplam üç-dört saat civarında havada kalabiliyorum, o da zaten benim için muazzam bir süre. Zira bir heyelan alanında İHA'yla 10 dakikada işimi bitirebiliyorum. Yüksek kapasiteli bir İHA setinin toplam maliyeti ise 55 bin TL civarında, yani yüksek bütçeler gerekiyor. Bir de şunu gururla söyleyebilirim ki Türkiye'de geomatik mühendisliği ve harita mühendisliği bölümleri arasında bu uygulamaya sahip ilk bölümüz, ilk üniversiteyiz. Bunun gururunu yaşıyoruz" dedi.

TÜBİTAK'a başvurarak Teknogirişim Sermayesi Desteği programından 100 bin TL'lik karşılıksız hibe desteğine hak kazandıklarını belirten Erenoğlu, "Bu destekle üniversitenin teknoloji geliştirme bölgesinde bir AR-GE şirketi kurarak İHA teknolojisine dayalı üç boyutlu harita üretimi gerçekleştirecek bir prototip üretimi yaptık. Patent işlemleri halen devam ediyor. Ayrıca Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak önerdiğimiz "Çanakkale İline Ait Turistik Merkez ve Ören Yerlerinin Dezavantajlı Gruplar İçin Uygunluğunun Tespit Fizibilitesi, Harita Modelinin Çıkartılması ve Web Otomasyonu" adlı faaliyet teklifi Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2013 Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında desteklenmeye layık bulundu. Bu projenin de final raporu Kalkınma Ajansı tarafından geçtiğimiz günlerde kabul edildi ve projeyi başarıyla sonlandırdık" diye konuştu.

TÜBİTAK 3501 kodlu kariyer geliştirme projesi olarak geomatik yöntemlerle heyelanların izlenmesi ve tematik haritaların oluşturulması kapsamında Çanakkale örneği üzerine yoğunlaştıklarını söyleyen Erenoğlu, "Çanakkale'de heyelanların yerel anlamda depremden daha öncelikli risk arz ettiği de söylenebilir. Neler yapabiliriz diye araştırdığımızda öne çıkan 5 farklı aktif heyelan alanını incelememiz gerektiğini fark ettik. Bunlar sırasıyla İzmir - Bursa güzergahında İntepe heyelanı, Güzelyalı heyelanı, Adatepe ve Şevketiye heyelanları ki,Adatepe heyelan alanında büyük bir çökme oldu. Bir diğer inceleme alanımız da Bursa yönünde Biga'yı geçtikten sonra yolun sağ tarafında olan Ambaroba köyü heyelanıdır. Önceki dönemlerde bu alanlarda bazı çalışmalar yapılmasına rağmen burada alana en büyük katkımız hem geomatik mühendisliği, hem de jeofiziki yöntemler ve bölgelerin jeolojisiyle bütünleşik olarak çalışılması ve farklı karakteristik özelliklere sahip heyelanların aynı proje içinde incelenmesidir. Proje süresince ve devamında 5 farklı heyelandaki heyelan hareketlerinin karakterini ve büyüklüğünü somut olarak ortaya çıkarmaktır. Diğer bir ifadeyle Biga Yarımadası içinde 5 farklı karakteristik özellikte olan heyelanın modellenmesini yapmak ve toprak kitlesindeki değişimin zaman içinde izlenmesini amaçlıyoruz. Biz üç sene bu bölgeleri inceleyeceğiz. Çıkan sonuçları hem milimetre seviyesinde, hem de alan olarak sunacağız. Daha da önemlisi her heyelanın zamana bağlı olarak karakteristik yapısını ortaya koyacak ve elde edilen sonuçlarla heyelanın karakteristik özelliklerinin tematik haritalarda görselleştirilmesini yapacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber