İlaç kısıtlaması doktoru kızdırdı

Haber Giriş : 25 Nisan 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktorlarla yapılan bir araştırmaya göre, ilaç kullanımını azaltmak amacıyla hekimlere getirilen ilaç yazma kısıtlaması nedeniyle hastalar tedaviye ulaşamıyor.
Yaklaşık üç bin doktorun katıldığı anket, hekimlerin yüzde 82'sinin yapılan kısıtlamalara karşı olduğunu ortaya koydu.
Bir hekim portalı olan "doktoruz.com" tarafından yapılan ankete katılan hekimlerin yüzde 79'u, reçetelere getirilen kısıtlamalardan sonra hastaların ilaç temininde zorluk yaşadığını söyledi.

Bin ilaca sınır
20 Aralık 2005'te yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Talimatı'yla (BUT) SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lu hastaların ilaç kullanımlarına yeni kurallar getirildi. BUT'un getirdiği en önemli değişiklik ise Türkiye'de halen en fazla ulaşılan hekim grubunda olan pratisyen doktorların yaygın olarak kullanılan ilaçları reçetelendirme haklarının kısıtlanması oldu.
Kısıtlamalar, yaygın kullanılan yaklaşık bin ilacı etkilerken, araştırmayı yürüten doktoruz.com'un Direktörü Dr. Gündüz Tezmen, "Anket, yeni reçetelendirme kısıtlamalarının olumsuz etkisi konusunda hekimlerin büyük endişe duyduklarını yansıtıyor" dedi.

Hekimler mutsuz
Anketin bazı sonuçları şöyle:

Hekimlerin yüzde 81'i reçetelendirilmeyle ilgili yeni kısıtlamalardan dolayı "çok mutsuz" olduğunu belirtti.
Yüzde 46'sı yeni kısıtlamaların hastalar için ekonomik açıdan da olumsuz olduğunu belirtiyor. Hekimlerin yüzde 65'i de kısıtlamaların, hastaların tedaviye ulaşmalarını engellediğini ifade ediyor.
Doktorların yüzde 84'ü kısıtlamaların astım ve solunum yolu hastaları için "olumsuz bir gelişme" olduğunu belirtirken, antibiyotikler ve kolesterol ilaçları (yüzde 78) ile antidepresanlar (yüzde 69) en çok sorun yaşanan ilaçlar olarak ön plana çıkıyor.
Yüzde 89'u kısıtlamanın revize edilmesi gerektiğine inanıyor.

'Bir ilaç için 4 kez hastaneye'

Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimlik Kolu Başkanı Dr. Kurtuluş Arıkök: Vatandaş mağdur. En çok yazılan ilaca göre kısıtlama getiriliyor. Vatandaş evinin yanındaki sağlık ocağında ilacını yazdıramadığı için bir uzmanın bulunduğu yere gidiyor. Bu da para ve zaman kaybı demek.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Orhan Odabaşı: Hekimlere getirilmiş bir kısıtlama gibi görünse de vatandaşın ilaca erişimini kısıtlayan bir uygulama. Reçete yazılan yerler değişiyor, hastanın mağduriyeti artıyor. Ya hastanede kuyruğa giriyor ya da ilacı bırakıyor.
Pratisyen Hekimlik Derneği Genel Başkanı Dr. Erdoğan Mazmanoğlu: Hastaların çok mağdur olduğunu görüyorum. Hastanın bir ilacı yazdırması için ayda dört kez hastaneye gitmesi gerekiyor. Bu aynı zamanda hastanelerin yükünün de gereksiz yere artması demek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber