Diyabet dişi de vuruyor

Özel Optimed Hastanesi'nde görevli Diş Hekimi Dt. Ecem Ünal, vücudun genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyen diyabetin, ağız sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2014 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Diyabet dişi de vuruyor

Kontrolsüz diyabette tükürüğün yüksek seviyede şeker içerdiğini ifade eden Dt. Ünal, "Bu da diş çürüğüne sebep olmaktadır. Kontrol altındaki diyabette ise şeker içeren gıda alımı kısıtlandığında tükürükteki şeker seviyesi düşmekte ve çürümeler azalmaktadır" dedi.

Diş etleri sağlığının da diyabetik kontrol ile sıkı bir ilişki halinde sürdürüldüğünü kaydeden Dt. Ünal, "Yüksek kan şekeri seviyesinin kan damarlarında büyüme ve kalınlaşmaya daha kötüsü tıkanmaya neden olduğu, bilinen bir gerçek. Bu rahatsızlıklar, kan damarlarının oksijen taşıma ve metabolizma artıklarını uzaklaştırma faaliyetlerini zayıflatarak, dokuların beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum, diş etlerinin iltihaplanmaya karşı direncini düşürmekte ve iltihaplı dişetleri ile diyabeti kontrol altına almayı güçleştirmektedir" diye konuştu.

Bazı bakterilerin şeker olan ortamda daha hızla geliştiğine dikkat çeken Dt. Ünal, bu nedenle tükürüğün yüksek seviyelerde şeker içerdiği hastalarda diş eti iltihaplarının şiddetlendiğini sözlerine ekledi.

İltihabın ayrıca, kan şeker seviyelerini yükselten önemli bir etken oluğunu ifade eden Dt. Ünal, "Diş etlerinde iltihap engellenemediğinde, olduğu yerde sınırlı kalmayarak, dişlerin etrafındaki alveol kemiğini de yavaş yavaş eritiyor ve dişlerin sallanmasına, diş eti iltihabının şiddetlenmesine, çiğneme sırasında ağrılara ve sonunda dişlerin kaybına yol açıyor. Bu süreç yaşanırken hasta, ağrı ve dişlerde sallanmanın yanı sıra, diş etlerinde kanama ve ağızda kötü koku hissediyor. Bu süreçten kurtulmak için diyabet kontrol altına alınmalı ve iyi bir ağız bakımı sağlanmalıdır" ifadelerini kaydetti.

DİYABETİK HASTALARDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Günümüzde diyabet hastalığının, bilinen komplikasyonların yanı sıra diş kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarına da yol açabileceğini belirten Dt. Ünal, diyabetiklerin ağız sağlığının yakından takip edilmesi, düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Varolan bir diş eti enfeksiyonunun da şeker hastalığının kontrolünü güçleştireceğinin akıldan çıkarılmaması gerektiğini ifade eden Dt. Ünal, "Kontrol altında olsun olmasın tüm diyabet hastaları, diş hekimi kontrolünden geçmeli ve takip edilmelidir. Tüm bireylerin, sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kez yumuşak bir diş fırçasıyla dişlerini 3'er dakika fırçalaması gerekmektedir. Ayrıca dişler fırçalandıktan sonra diş ipi ile dişlerin araları temizlenmeli ve işlem sonrası ağız su ile çalkalanmalıdır. Diş ipi, dişler arasına yerleştirilirken diş etine fazla bastırılmamalıdır. Eğer daha önce hiç diş ipi kullanılmadıysa, kullanımdan sonraki ilk günlerde diş etlerinde ağrı hissedilebilir" dedi.

Diyabetli hastaların, tükürüklerindeki şeker nedeniyle ağızda mantar enfeksiyonlarına açık olduğunu dile getiren Dt. Ünal, "Bu sorunun en basit şekli, dudakların birleşim yerinde çatlak ve kızarıklar halinde kendisini belli etmektedir. Sigara kullanımı ve takılıp çıkartılabilen protezlerin bütün gün ağızda taşınması, mantar gelişimini daha da hızlandırmaktadır. Diyabetin etkisiyle dişlerde ortaya çıkan sorunlar hastayı daha da olumsuz etkiler. Çünkü dişler hastanın hayatını idame ettirebilmesi için önemli unsurlardır. Bunların yanı sıra hastanın estetik görüntüsüne de büyük katkısı var. Diş hekimlerin diyabetik hastalara müdahale etmeden önce tedbirli davranıp sonrasında gerekli müdahaleyi yapması gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırarak dişlerinizde geri dönüşümsüz hasarların oluşmasını engelleyebilirsiniz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber