150 bin eğitimciye ek ders şoku

Haber Giriş : 12 Haziran 2006 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tercüman Gazetesi'nin yayınlamış olduğu '150 bin eğitimciye ek ders şoku' başlıklı habere mEB tarafından tekzip gönderilmiştir. Tekzip linki aşağıdadır.

"'150 bin eğitimciye ek ders şoku' başlıklı habere MEB'den tekzip..." başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız.


Milli Eğitim Bakanlığı ek ders ücretini 3.5TL'den 5'e çıkarıp öğretmenleri sevindirdi. Ama ders saatini 15'ten 21'e yükselterek ek ders verme ihtimalini neredeyse ortadan kaldırdı

EĞİTİM ordusunun 150 bin neferi ek ders ücretinin 3.5 YTL'den 5 YTL'ye yükseltilmesi ile maddi açıdan az da olsa rahatlarken şimdi de maaş karşılığı girmeleri gereken ders saati sınırının yükseltilmesinin şokunu yaşıyorlar. Halen 15 saat mecburi derse girip karşılığında ortalama 820 YTL maaş ve üzerine girdikleri her ders saati için de 5 YTL ek ders ücreti alan öğretmenler, uygulanması düşünülen yeni sistemde ise aynı para için 21 saat çalışacak. Fakat birçok öğretmene müfredat gereği en fazla 21 saat ders düştüğü ve matematik ve Türkçe gibi branş eğitimine giren öğretmenler dışında kalanlar bu sınırı aşamayacakları için ek ders ücretinden mahrum kalacaklar. Hazırlanan yönetmeliğe göre öğretmenlerin ceplerine ayda en az 120 YTL eksik para girecek.

Öğretmenler endişeli

Yönetmelik halen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in masasında dururken öğretmenler uygulamadan vazgeçilmesini istiyorlar. Halen ilköğretim ve liselerde Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen bilgisi, fizik, kimya, biyoloji gibi branş dersi öğretmenleri en az 15 en çok 30 saat derse girebiliyor. İlköğretim sınıf öğretmenleri ise maaş karşılığı 18 saat derse giriyor. Bu öğretmenlerin de alt sınırının 23 saate çıkarılması konuşuluyor.

Büyük karmaşa çıkacak

Örneğin bir sosyal bilgiler öğretmeni ancak 21 saat derse girip sınırı tutturabilirken, fen bilgisi öğretmenlerinde ise bu sayı 18. Yeni sistem yürürlüğe girerse sosyal bilgiler öğretmeni 'sıfıra sıfır elde var sıfır' derken, fen bilgisi öğretmeni ise maaşını alabilmek için müfredatı zorlayarak 3 saat daha ders yapmak zorunda kalacak. Eğer öğretmen bunu kendi okulunda yapamaz ise başka eğitim kurumlarına giderek mecburi saatlerini doldurmaya çalışacaklar. Teknik liselerde de haftalık 48 saate kadar derse girebilen öğretmenler de daha az ek ders ücretine sahip olacaklar. Uygulamadaki bir yönetmeliğe göre de okul müdür ve müdür yardımcıları her hafta 6 saat derse girmek zorunda.

Kepçenin sapı

Yönetmeliğe karşı çıkan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, 'Kazanılan haklar sonra geri alınamaz. Master ve yüksek lisans yapmış öğretmenlerin de ek kazançları bakanlık tarafından iptal edilmişti. Konuyu Danıştay'a taşıdık. Sonucu bekliyoruz' diye konuştu. Ek ders saatlerinin artırılmasıyla ilgili olarak da Bakan Çelik'le görüşmeye çalışacağını dile getiren Özcan, 'Buna göz yummamız mümkün değil. Bir taraftan petrole yüzde 40 zam varken, enflasyon yükselirken aşıkla verip kepçeyle alma gibi oluyor. Kepçenin sapı ile gözümüzü çıkarıyorlar' dedi.

Eğitim Bir Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise ders saatlerinin artırılması önerisinin ek ders ücretlerini yükseltildiği dönemde Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından önerildiğini o zaman da buna şiddetle karşı çıktıklarını söyledi. Aynı uygulamanın tekrar gündeme gelmesinin zaman kaybı olduğunu dile getiren Gündoğdu, uygulamanın sağ elle verileni sol elle geri almak gibi olduğunu sözlerine ekledi.

Akıl alır şey değil

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer konunun yeni bütçe hazırlığı sırasında tartışıldığını tahmin ettiği uygulama için 'akıl alır şey değil' değerlendirmesini yaptı. Bütün bunların yanı sıra ÖSS ve OKS nedeniyle ilköğretim ve liselerin son sınıflarında öğrenci kalmadığını söyleyen Dinçer, 'Öğretmen gidiyor öğrenci olmadığı için derse giremiyor. Bu da ders ücreti olarak sayılmıyor' dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber