Torba tasarının 85. maddesi görüşülüyor

Tasarının özelleştirmelerle ilgili 85. maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2014 20:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Torba tasarının 85. maddesi görüşülüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "Torba Kanun Tasarısı"nın üzerindeki görüşmeler sürüyor.

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bugünkü görüşmeleri 85. madde üzerinde devam ediyor.

Maddeye göre, bu düzenlemenin yayımı tarihi itibariyle devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilen yargı kararlarıyla ilgili olarak, sözleşmelerinde belirtilen haller dışında, bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmeyecek.

Görüşmeler zaman zaman yaşanan tartışmalar eşliğinde sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin "Kimse 'ben yargı kararlarını uygulamıyorum' diyemez" dedi. Çetin'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı malvarlığını anımsatıp "Başbakan'a sadaka toplayasım geldi" sözleri, bir süre tartışma yarattı.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, bu düzenlemenin hukuk devletine aykırı olduğunu savundu. Türeli, "Anayasa Mahkemesi'nden döneceği bilinen bir maddenin tasarı içinde olmasının anlamı yok" dedi.

-"Üretim sıfırlandı denir mi?"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin eleştirilerini ve sorularını yanıtladı.

İsminin İsmet Paşa'dan geldiğini belirten Yılmaz, "İyi şeyler yapmıştır, eksik şeyler yapmıştır, mekanı cennet olsun" dedi.

MİLGEM'de iki tane firmadan teklif alındığını, en iyi teklifi seçtiklerini anlatan Yılmaz, daha sonra birçok tersanecinin kendisine ve Başbakan'a giderek, bunları daha ucuza yapabileceklerini, tam rekabetin oluşmadığını söylediklerini aktardı.

Yılmaz, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun incelemesi sonucu bu tip gemileri yapabilecek 6 tane tersane varken 2 tersaneden teklif alınmasının kamu yararı düşünülerek ihalenin iptal edildiğini hatırlattı.

İptal edildikten sonra ihalenin kimseye verilmediğini ifade eden Yılmaz, bu gemilerden iki tanesinin devletin tersanesinde yapılacağını vurguladı.

Yılmaz, bir soru üzerine, "Allah için 150 milyar dolar ihracat yapılan ülkede 'üretim sıfırlandı' denilir mi?" diye sordu.

Maddenin, 5 özelleştirme uygulamasını kapsadığını bildiren Yılmaz, bunların, Eti Alüminyum, Kuşadası Limanı, Çeşme Limanı, Balıkesir Seka İşletmesi, Tüpraş'ın yüzde 14,76 hissesini kapsadığını kaydetti.

Yılmaz, millet menfaatini Meclis belirleyeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber