İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Torba kanundan memurlara neler çıktı?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Temmuz 2014 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba kanundan memurlara neler çıktı?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren 'torba tasarıyı' kabul etti. Bu tasarıda memurlara yönelik getirilen düzenlemeleri maddeler halinde izah etmeye çalışacağız

1- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılmak ve 20 kişiyi geçmemek üzere sözleşmeli uzman personel istihdam edilebilecek.

Buna göre, SGK tarafından belirlenecek en fazla on kişiye ödenecek ücret, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenlerin sözleşme ücreti tavanının dört katını, geri kalanlar için ise üç katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamayacak. Sözleşmeli personele ödenecek tavan ücretinin 2014 yılı için 3.757,34 TL olduğu dikkate alındığında bu ücretin en fazla 4 katını alabilecek 10 kişiye 3.757,34 * 4 = 15.029 TL brüt ödenirken geri kalan 10 kişiye ise 3.757,34*3 = 11.272 TL brüt ücret ödenecektir.

2- 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen ataması yapılabilmesi için açıktan atama izni verildi. Ayrıca, diğer hizmet sınıflarında kullanılmak üzere MEB için bin adet açıktan atama izni verildi.

3- Mahkemelerin üst düzey kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yıl sonunda da başka bir kadroya atanacak.

Buna göre; 'Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin ekli 1 ve 2 sayılı cetvellerde gösterilen unvanları taşıyan görevliler ile farklı atama usullerine tabi olsalar dahi daire başkanı ve üstü görevlere, sivil memurlar hariç kolluk teşkilatlarının kadrolarına açıktan, naklen veya vekaleten yapılan atama ve bu görevlerden alınma, bu görevlerle ilgili yer değiştirme, göreve unvan değişikliği işlemleri hakkında verilen mahkeme kararlarının gereği, ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle iki yıl içinde yerine getirilecek.' Bu düzenlemenin sakıncalarını daha önceki yazımızda açıklamıştık.

4- Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak ancak disiplin hükümleri saklı olacak. Bu durumun Hukuk Devletinde kabul edilmesi imkansızdır ve keyfiliğe yol açacağından kimsenin kuşkusu olmasın.

5- Aile sağlığı merkezlerinde, çalışma saatleri dışında aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların personeline nöbet görevi verilebilecek. 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde yapılan değişiklikle aile sağlığı ve

toplum merkezlerinde çalışan personele 60 saate kadar nöbet ücreti verilebilecek.

6- İş yoğunluğu diğer mahkemelere göre fazla olan mahkemelerde çalışan memurlar ile sözleşmeli personele fazla çalışma ücreti ödenebilecek. Kabul edilen metne göre, diğer mahkemelere göre iş yoğunluğu fazla olan mahkemelerde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ayda 50 ve her bir personel için yılda 300 saati geçmemek kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenecek.

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber