İlaç yolsuzluğunda devletin uğradığı zararın tahsili sorun oldu

Haber Giriş : 26 Haziran 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29 ilaç firması hakkında fahiş fiyatla ilaç sattıkları gerekçesiyle başlatılan soruşturmayla birlikte devletin uğradığı zararı kimin tahsil edeceği sorun oldu.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca önce Roche ilaç şirketiyle başlayan soruşturma, diğer önemli firmaların da katılmasıyla iyice genişledi. Teftiş Kurulu, 113 sayfalık raporunda devletin toplam 209 ilaçtan uğradığı zararın Sağlık Bakanlığı'ndan tespitini ve tahsilini istedi. Bunun üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu soruşturma heyeti, haksız kazanç miktarının tespiti ile zararın tazmin edilmesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan talep etti. Ancak soruşturmayı yürüten Savcı Nazmi Okumuş'un konunun cezai soruşturma kapsamına girmediğini söylediği öğrenildi. Savcının, Sağlık Bakanlığı yetkililerine, ?Alacağınızı tahsil etmek için hukuk mahkemelerinde dava açın.? önerisinde bulunduğu öne sürüldü. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise ilaç yolsuzluğunda zarara uğrayan birimin Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu ifade ederek, kendilerinin zararı tespit edeceğini; ancak tahsili diğer bakanlıkların yapması gerektiğini belirtti. Yetkililer, Roche'nin sadece iki ilacından toplam 3 milyon YTL haksız kazanç tespit ettiklerini bildirirken, devletin 209 ilaçta uğradığı zararın 500 trilyonu bulabileceğine de dikkat çekti.

İlaç yolsuzluğu ilk olarak Roche skandalıyla gündeme geldi. Yolsuzluk iddialarıyla ilgili Roche ilaç firması yöneticileri ve Sağlık Bakanlığı bürokratlarına hapis cezası talep edilen davalar açıldı. Başbakanlık Teftiş Kurulu ise yaptığı incelemede, 29 firmaya ait 132 ilacın ismini tek tek belirterek, bakanlığın bu firmalardan zararının tahsilini istemişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber