İnfaz koruma memurlarına yıpranma hakkı geliyor

Cezaevlerinde çalışan personeli ilgilendiren, Ceza İnfaz Kurumları Kanun tasarısı, Genel Kurulda görüşülmeye başlandı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ocak 2015 00:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnfaz koruma memurlarına yıpranma hakkı geliyor

Cezaevi dış güvenliğini jandarmadan alıp yeni oluşturulacak "dış güvenlik görevlilerine" verecek olan kanun tasarısı, içinde yer alan yıpranma zammı, emeklilikte de silah kullanabilme, İKM'na ek zam, 1., 2, 3 ve 4. dereceden infaz koruma memuru ve başmemuru kadro ihdası yönüyle dikkat çekmektedir.

Bu konudaki ilk haberi 2014 yılının Temmuz ayında yapmıştık. Detaylı bilgi için tıklayın.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kanun tasarısının görüşmeleri sırasında yıpranma zammına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: "Alt komisyon görüşmeleri sırasında yıpranma payı tasarıya konuldu. Şu anda tasarıda yıpranma payına ilişkin düzenlemeler var ve infaz koruma memurları bundan sonra yıpranma payından istifade edecektir. Bu bir hakkın teslimidir, gerçekten çok zor bir görevi yapıyorlar, onlar için gerekli bir düzenleme bunun içerisinde yapıldı. "

Yıpranma zammı, kanunun 20. maddesinde olup, Genel Kurul 7 Ocak 2015 tarihli birleşiminde 12. maddeye kadar gelebilmiştir.

7 Ocak 2015 tarihli görüşmede toplam 5 maddede değişiklik yapılmıştır. Tasarının komisyondan geçen hali için buraya tıklayınız. Yapılan değişikliklere ise aşağıda yer verilmiştir.

MADDE 3'TE, ŞOFÖR İBARESİ ÇIKTI

c) Dış güvenlik görevlisi: Kurum müdürü ile dış güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesinde görevlendirilen; ceza infaz kurumu müdür yardımcısı, idare memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru ile şoförü,

MADDE 6'YA YETERİ KADAR İFADESİ EKLENDİ

(2) Daire başkanlıkları; birer daire başkanı, yeteri kadar tetkik hakimi ve diğer personel ile en az üçer yerine yeteri kadar şube müdürlüğünden oluşur.

7. MADDESİNİN 2. FIKRASI Ç BENDİ

ç) İç güvenlik görevlilerinin yetersiz kaldığı, doğal afet, yangın, isyan, firar, firara teşebbüs, kurumlarda asayiş ve düzeni önemli ölçüde bozan yaygın direniş ve şiddet hareketleri, silahlı çatışma veya benzeri ciddi tehlike yaratan hallerde, kurum müdürünün, yokluğunda ise kurumda bulunan en üst amirin gerekli görmesi durumunda, ilgili Cumhuriyet başsavcılığı gecikmeksizin haberdar edilmek suretiyle Kurum içine girme kararı derhal Cumhuriyet başsavcılığına bildirmek, kurum içerisine girerek kurumun iç güvenliğini sağlamak.

Gerekçe: Tasarı ile C. Başsavcılığı operasyon amiri gibi bir konuma getirilmektedir. Dış güvenliğin Jandarma, iç güvenliğin cezaevi idaresi tarafından sağlandığı, Cumhuriyet savcılığının idari görevi yanında yargı görevinin bulunduğu sistemden vazgeçilmesi, Kurumlar arası denge ve denetimi de ortadan kaldırmaktadır. Cezaevi idaresinin ve Kurum içine girme kararının verilmesi halinde kanuna aykırılıkları tahkik edecek olan Cumhuriyet savcılığının operasyon amiri gibi görev alması dengesiz ve denetimsiz bir hal yaratacaktır. Kurum içine girme kararının verilmesi halinde kanuna aykırılıkları adli görevi içinde tahkik etmesi gereken Cumhuriyet savcısının kendi işlemini kendisinin soruşturması gibi bir hukuka bir sonuç ortaya çıkacaktır. Öneri ile yetki ve sorumluluk cezaevi idaresine bırakılmaktadır.

10. MADDESİNİN 3. FIKRASI

(3) Zor kullanmadan önce, ilgililere asayişi bozan tutum ve davranışlarına ya da direnmeye devam etmeleri halinde; doğrudan doğruya zor kullanılacağı uyarısı yapılır. Ancak, asayişi bozan olayların veya direnmenin niteliği, kapsam ve derecesi göz önünde bulundurularak uyarı yapılmadan da zor kullanılabilir.

Gerekçe: Bu fıkra zor kullanma ihtarından sonra zor kullanma halini düzenlemektedir. Doğrudan doğruya ibaresi fıkrada yer alması halinde uygulamada çelişkilere ve bu düzenleme ile istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olabilir. Bu nedenle metinden çıkarılması gerekmektedir.

12. MADDENİN 1. FIKRASI

(1) Güvenlik görevlileri kanunen yetkili kılındıkları haller dışında kurum içine silahla giremezler. Ancak müdahale biriminde görevli olanlar ile dış güvenlik görevlileri silahla müdahaleyi gerektiren durumlarda, kurum içerisine silahla girebilirler. Ateşli silahla müdahaleyi gerektiren durumlarda ise, kuruma silahla girilmesine kurum en üst amirinin talebi üzerine Genel Müdürlük görüşü alınarak Cumhuriyet başsavcısı tarafından karar verilebilir.

Gerekçe: Önergeyle, ceza infaz kurumlarına ateşli silahla girilebilmeye ilişkin karar verme usulü, kurum en üst amirinin talebi üzerine, Genel Müdürlük görüşü ve Cumhuriyet başsavcısının onayına bağlanmak suretiyle, denetimin artırılması ve basit olaylarda dahi kuruma silahla girilerek güvenlik zafiyeti oluşmasının önlenmesi amaçlanmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber