Hakime bilgi vermeden dinleme kararı almışlar
Paralel yapıya ait usulsüz dinleme iddiasıyla açılan davanın dün yapılan ilk duruşmasına ilginç ifadeler damgasını vurdu. Hakime bilgi vermeden dinleme izni aldıkları ortaya çıkan sanıkların, "Kimi dinlediğimizi bilmiyorduk" sözleri dikkat çekti

YÜKSEL TEMEL
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim Hüseyin Karamanoğlu başkanlığında "usulsüz dinleme" iddiaları kapsamında, "askeri ve siyasi casusluk, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlamalarını içeren duruşma dün yapıldı. Aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nden sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı'nın da bulunduğu 18 sanıktan 14'ü duruşmaya katıldı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıkların yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Ali Kılıç ile Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı da "müşteki" sıfatıyla hazır bulundu.
'PROFESYONELİZ' DİYORSUNUZ AMA...
Ali Arslantaş'ın Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nden görüntülü olarak bağlandığı
duruşmada sanıklara, CHP, MHP, TÜBİTAK ve askeri projelerde görev alan kritik
isimlerin dinlenmesiyle ilgili sorular yöneltildi. Sanıkların yaptığı savunmada,
dinlemeleri haber merkezine gelen ihbarlar üzerine yaptıklarını dinledikleri
kişilerle ilgili herhangi bir araştırma yapmadan kim olduklarını bilmeden izlediklerini
ayrıca dinledikleri kişiler ve örgütlerle ilgili hakime bilgi vermeden dinleme
izni aldıkları görüldü. Bunun üzerine hakim sanıklara, "İşinizde bu kadar profesyonel
olduğunuzu söylüyorsunuz. Ama kimi dinlediğinizi bilmiyor musunuz?" diye sorması
dikkat çekti.
HER KESİMDEN VAR
Eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, eski CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, Albay Ömer Gümüş, suç tarihinde TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ve Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Mehmet Önder Yetiş, Prof. Dr. Ender Ethem Atay ve polis memuru Mustafa Boztepe ile askeri projelerde yer alan Ahmet Serdar Adalı "mağdur" olarak gösterildiği, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'in oğlu Erkan Bülent Haberal, Gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, askeri projelerde görev alan Güner Alpaydın, Dursun İlhan Tüfekçi, Ayşe Buğu Bayazıt, Cemil Berin Erol ve Süleyman Gökhun Tanyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanları Ali Kılıç ve Recep Cengiz ile Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı'nın "müşteki" kabul edildiği iddianamenin duruşmasına katılan sanıklara yöneltilen suçlamalarla ilgili savunma istendi.
'KAYITLAR İMHA EDİLMİŞTİR'
Sanıklardan Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'den sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı Kırcılı, suçlamaların delilsiz olduğunu ileri sürerek, "Bütün çalışmalarımız yasaya uygundur. Dinlediğimiz kişilerin hiçbirini tanımıyoruz, hiçbiriyle husumetimiz yok. Yasa içinde yaptığımız kayıtlar, yasal süresinde imha edilmiş" dedi.
'ŞU ANDA HATIRLAMIYORUM'
"NiyeBöcek soruşturması kapsamında dinlendiğini belirtmediniz de suç örgütü kapsamında dinlendiğini yazdınız?" sorusuna da Kırcılı, "Şu anda hatırlamıyorum. Bunların bazıları, Böcek Soruşturması'nda gözaltına alınanlar da olabilir. Bazılarını böcek için dinledik, bazılarının da suç örgütleriyle bağlantı şüphesinden dinledik" diye yanıtlaması dikkat çekti.
'KİM OLDUKLARINI BİLMİYORDUK'
Kırcılı, hakimin "Maltepe Belediye Başkanı Kılıç ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Cengiz'in terör örgütleriyle ne gibi bağlantıları olabileceğini düşündünüz? Kim olduklarını bilmiyor muydunuz?" sorusuna Kırcılı'nın, "Bilmiyoruz" diye yanıtlaması dikkat çekti. Kırcılı, Erdoğan'ın çalışma ofisinde dinleme cihazı bulununca MİT yetkilileriyle toplantı yaptıklarını, bunun ardından Başbakanlıkta görev yapan polisi de istihbarat amaçlı dinlediklerini ileri sürdü.