Sözleşmeli öğretmene kadro yolu açacak dava

Haber Giriş : 21 Ağustos 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen'in Milli Eğitim Bakanlığı'na açtığı ve 'Sözleşmeli Öğretmenlik' uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğunun savunulduğu dava kazanılırsa sözleşmeli personel 'kadrolu' olabilecek

ÇIKARDIĞI yönetmelikler ve genelgeler Danıştay tarafından bir bir durdurularak iptal edilen Milli Eğitim Bakanlığı'na, bu kez sözleşmeli öğretmenleri umutlandıran bir dava daha açıldı. Eğitimciler, sözleşmeli öğretmenliğin durdurulmasını istedi.

Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesi hükümlerine dayanılarak, 3 Temmuz 2006'da hazırlanan 'Sözleşmeli Öğretmen' başlıklı genelge nedeniyle, Türk Eğitim-Sen ile Milli Eğitim Bakanlığı davalık oldu. Kanunun 4. maddesinde yer alan sözleşmeli personelin nasıl çalışacağına ilişkin esasların hazırlandığı genelgede, şu düzenlemeler yer alıyor:

'Taraflar, bir ay önce ihbar etmek şartı ile sebep göstermeksizin sözleşmeyi her zaman feshedebilir. Eğitim ve öğretimin devam ettiği dönemde aralıksız iki aylık süre zarfında sözleşme ücreti karşılığı ders yükünün doldurulmaması durumunda sözleşme feshedilir.'

Sözleşmeli tüm öğretmenleri yakından ilgilendiren genelgenin iptalini isteyen sendika, Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesindeki sözleşmeli personele ilişkin hükmün de Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

'Her an çıkarabilirim'

Kanunun, Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülerek sözleşmeli öğretmenleri yakından ilgilendiren 4'üncü maddesi C bendinin iptali istendi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda kamu hizmetini yerine getirmek için Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereği sözleşmeli öğretmen alımı yaptığının hatırlatıldığı dava dilekçesinde, eğitimcilerin kesintisiz ve düzenli olarak görev alması gerektiğine dikkat çekildi.

Çifte standarttır

Uygulamanın, öğrenciler üzerinde motivasyon eksikliği ve adapte olamama gibi sorunlar yaratacağının belirtildiği dava dilekçesinde, öğretmenlerin tedirgin ve verimsiz bir çalışma ortamına itildiği savunuldu.

Sözleşmeli öğretmenliğin bütçeye daha fazla yük getireceğine işaret edilen iptal isteminde, şu ifadelere yer verildi:

'Eğitim çalışanlarının huzur ve sükunu bozulmakta, eşitlik ve sosyal adalet yerine gelmemektedir. Çifte standart, fark gözetmek, toplumsal bir sorun yaratır. Bu konu da Anayasa'ca güvence altına alınan eşitlik ilkesine aykırıdır. Kısacası öğretmenlerimize 'Sen sözleşmeli olacaksın, istediğimizi yapacaksın ve işimize yaramazsan seni çıkarabiliriz' diğer öğretmenlerimize, 'Seni kadroya alacağım, hayatla ilgili korku ve endişeye kapılmana gerek yoktur. Sen benim işime yararsın' denilmektedir.'

Adli tatilin sona ermesinin ardından Danıştay'ın 2005-2006 öğretim yılı başlamadan davayı gündemine alarak karara bağlaması bekleniyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber