'Sosyal' takılayım diye, işinden olma

Cem Kılıç'ın yazısı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ekim 2015 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sosyal' takılayım diye, işinden olma

Sosyal medya kullanımı gün geçtikçe artıyor. Sadece Türkiye'de aylık ortalama 39 milyondan fazla kişi Facebook'a giriyor. Bu noktada, çalışanların özellikle iş saatleri içinde kişisel sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlara dikkat etmeleri şart.

Paylaşımın içeriği önemli olmakla birlikte, bazı hallerde paylaşımların zamanlaması da kritik hale gelebiliyor. Örneğin, işyerinden hasta olduğu için izin alan bir çalışan izinli olduğu gün mesai saatlerine denk gelen bir zaman diliminde "Hava harika, gel de Kilyos'un keyfini çıkarma" gibi bir paylaşım yapar, bir de konumunu da içeren fotoğraf eklerse, işveren çalışandan savunma isteyebilir.

Örneğin geçen yıl perakende sektöründe faaliyet gösteren kurumsal bir şirkette işverenine Bostancı'da (İstanbul Anadolu Yakası) görevde olduğunu söyleyen bir pazarlamacının Beylikdüzü'nden (İstanbul Avrupa Yakası) sosyal medya aracılığıyla konum bildirmesi uyarı almasına neden oldu. Çalışan aynı yıl içerisinde birden fazla uyarı almış ise işverenin iş sözleşmesini feshetme hakkı doğabiliyor.

Cep'teki fotoğraflar

Sosyal medya paylaşımları çerçevesinde iş dünyasının hassas olduğu diğer bir husus, paylaşımların içeriği. Bir çağrı merkezi çalışanı muhatap olduğu müşterinin kişisel bilgilerini içeren bir paylaşımda bulunduğunda işveren bilgi gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle söz konusu çalışanı işten çıkartabilir. Bu durumda, çalışan kıdem tazminatını alması söz konusu olmayacaktır.

Cep telefonu kullanması işyeri yönetmeliği ile yasaklanmış olan bir çalışanın, söz konusu yasağa uymayarak cep telefonu ile çektiği bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşması nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiğine ilişkin örnekler mevcut.

Facebook yaktı!

İş Kanunu uyarınca iş sözleşmesinin feshini gerektiren her türlü neden, sosyal medya üzerinden gerçekleşmişse de fesih nedenidir. Yargıtay da 2013 yılında verdiği bir kararda Facebook üzerinden yapılan paylaşımların feshe neden oluşturabileceğini açıkça kabul etmiştir.

Yargıtay kararına konu olan olayda ilaç mümessili olan çalışanın Facebook hesabından aynı ilaçları satan rakip firmanın tanıtımları paylaşılmış. Çalışan Facebook hesabına akrabalarının girdiğini ve o ilacı satan eczacı kuzeninin bu paylaşımı yaptığını ifade etmiş. Yargıtay çalışanın iddiasını "yaşamın olağan akışına aykırı" bulmuş, yapılan paylaşımların işverenin güvenini sarsması nedeniyle işçinin iş sözleşmesinin feshini geçerli bulmuştur.

Diğer yandan, sosyal medya paylaşımlarında açıkça işverene hakaret eden, bir başka çalışana veya işverene açıkça sözlü tacizde bulunan, işverenin meslek sırlarını açığa çıkaracak nitelikte bilgi paylaşımı yapan, işyerindeki bir çalışana veya işverene yönelik olarak cinsel içerikli paylaşımlarda bulunan ve yine işyerindeki bir çalışan veya işveren hakkında açıkça ırkçı, dini veya ayrımcı ifadeler kullanan çalışanların da iş sözleşmesi feshedilebilir. Bu durumdaki bir işçinin iş sözleşmesi feshedildiğinde herhangi bir tazminat alması da söz konusu değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber