İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YÖKSİS neden teşvik puanını göstermiyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 00:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
YÖKSİS neden teşvik puanını göstermiyor?

Haber Gönder ile iletilen aşağıdaki içerik uygun bulunarak yayıma alınmıştır

İyi Günler,

Geçen günlerde Yöksis'deki akademik teşvik hesaplamanın yanlışlığı ile ilgili bir haber yapmıştınız. Bu konu hakkında birkaç şey yazmak istiyorum böylelikle bu hatalar sizlerin katkısıyla giderilebilir.

İlk olarak YÖKSİS sistemindeki en büyük hatalardan birisi önceden girilmiş kayıtlara yeniden düzenle ve kayıt et işlemi yapmadan teşvik puanı göstermiyor. Pek çok akademisyenin puanımı göstermiyor hatasının nedeni budur.

İkinci olarak pek çok üniversite DOI (Digital Object Identifier (Dijital Nesne Tanımlayıcı)) numarası almış olsalar bile özgün makalenin puan değeri olması için sayı ve sayfa numarasının belirli olması şartını koşmaktadır. Her ne kadar Akademik Teşvik taslağında böyle bir durum açıkça yazmasa da bu durumun YÖK tarafından istenilen bir durum olduğu akademisyenlerin yoğun itirazı üzerine söylenmiştir.

Bu konuda söylenmesi gereken önemli hususlardan birisi doçentlik başvurularında kabul edilen DOI numarası uygulamasının akademik teşvikte kullanılmaması özellikle online olarak yayınlanmış çalışmalar için büyük hatadır. Akademik çalışma yapılan alanlar birbirinden çok farklıdır. Kimi alanlarda yılda 20 adet SCI-exp kapsamında yayın yapılması az bir çaba ile mümkün olurken kimi alanlarda bir yayının yapılması 3-4 sene sürmektedir. Ayrıca bu özel konularda dergi sayısı da fazla olmadığından 2015 yılında kabul edilmiş ve DOI numarası alarak online yayınlanmış makalenin basılması 2015 yılını bulabilmektedir.

Tüm bu yazılanların yanısıra, üniversitelerin akademisyenlere söylediklerinin aksine YÖKSİS akademik teşvik hesaplama aracı bu tür yayınlanmış ve DOI numarası almış makalelere teşvik puanı vermektedir ki doğrusu da budur. İşte tam bu noktada YÖK ün bu konuda bir açıklama yapması gerekir. Çünkü bu durumdaki pek çok akademisyen bu durumdan habersiz başvuru yapabileceği bir makalesi için başvuru yapmayacak hakkettiği puanı alamayacaktır.

Ayrıca akademik teşvik yönetmeliğinin problemli olduğu bir iki meseleden de bahsetmek istiyorum.

Şöyleki tüm kaliteli makalede isim sıralaması soy isim sıralamasına göredir. Pek çok ciddi bilim adamı katkısı kendisinden az bile olsa soy isim sırası daha önce olan yazarı önce yazarlar. Örneğin gurur kaynağımız Prof. Dr. Aziz Sancar ödül alan çalışmasında katkısı en fazla olan olmasına rağmen soy ismi S harfi ile başladığı için son yazar olarak görülmektedir. Ayrıca Prof. Dr. Aziz Sancar acaba Türkiye'de çalışsa kaç teşvik puanı alırdı sorusu bu yönetmeliğin yanlışlı hakkında güzel bir haber konusu olabilirdi.

Yine yönetmelikteki belki aceleye gelmesinden kaynaklı, 7. maddesinde "Özel bir paylaşım oranı olmayan faaliyetler için "oran/kişi sayısı" oranı dikkate alınır" ifadesi yer almaktadır. Bu ifade pek çok faaliyet için komik hesaplamalar ortaya koymaktadır.

2016 Ekim ayından itibaren uygulanacak olan doçentlik yönetmeliği ile akademik teşvik yönetmeliğinin ortak bir dilinin ve uyumunun olmaması yine çok büyük bir eksikliktir. 2023 ve 2071 hedeflerimize ulaşmak için aşmamız gereken en büyük problemlerden birisi kurumlarımız arası uyumsuzluk ve devamsızlık iken aynı kurumun bile bu özeni göstermemesi ise düşündürücü ve ümit kırıcıdır.

YÖKSİS, teşvik ödeneğini yanlış hesaplıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber