YPG bölgesinden ateş açıldı, obüsler karşılık verdi

Suriye'de YPG bölgesinden ateş açıldı, obüsler karşılık vermeye başladı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Şubat 2016 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YPG bölgesinden ateş açıldı, obüsler karşılık verdi

Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK), PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG hedeflerini vurmaya devam ediyor. Kilis Akçbağlar Askeri Üssü'nde konuşlandırılan Fırtına obüsleri 3 günden bu yana YPG'nin Azez bölgesinde ele geçirdiği alana top atışı yapıyor.

TSK, Azez'deki PYD'nin silahlı kanadı YPG mevzilerini ateş altına aldı. Kilis'teki birliklerden Fırtına obüs toplarıyla YPG'nin ele geçirdiği Minnig Havaalanı, Tel Rıfat ve Şavarikat bölgelerine atışlar devam ediyor. Obüslerin namluları sık sık hedef değiştiriyor.

Geçen günlere göre top atışlarının sıklaştığı bölgede her 5 dakikada bir top atışı yapılıyor. Bir yandan atışlar yapılırken diğer yandan iş makinelerinin mevzi ve siper çalışması yaptığı gözlendi. Top atışlarının sesi Kilis kent merkezinden rahatlıkla duyuluyor.

YPG'Yİ VURAN FIRTINA OBÜSLER SAKARYA'DA ÜRETİLİYOR

Sınır ötesinde terör örgütü YPG'yi Suriye'de vuran Fırtına obüsler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Sakarya Arifiye'de 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda üretiliyor.

1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tesislerinde T155 K/M Fırtına obüs ve Poyraz mühimmat aracı imalatının yanı sıra Leopard 1 tanklarının iyileştirmesi, zırhlı araçların motor, transmisyon, hız azaltan ve tali komple malzemelerinin yenilenmesi yapılıyor. Ayrıca klasik optik sistemleri ile birlikte tırtıllı araçlarda kullanılan palet sistemlerinin imalat ve yenileştirilmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan yedek parçaların imalatı da bu tesiste gerçekleştiriliyor.

TSK'NIN YERLİ İMALATI FIRTINA OBÜS'ÜN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ

Fırtına obüsünün 155 mm'lik her cins NATO mühimmatını kullanabilecek şekilde tasarlandı. Bu özelliği ile Fırtına'nın müttefik güçlerle ortak kullanıma imkan sağlıyor. T-155 Kundağı Motorlu Fırtına Obüsü'nün tasarımı, prototip ve seri imalatı tamamen yurt içinde Türk mühendisleri ve işçisi tarafından gerçekleştirilen ilk Türk kundağı motorlu obüs özelliği taşıyor.

Fırtına obüsler bilgisayar destekli tasarım, analiz ve simülasyon programları kullanılarak geliştirildi. T-155 Fırtına, dünya orduları içerisinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahipti. Yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusu ile 40 kilometre üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme sistemi ve otomatik mermi doldurma sistemi Fırtına'ya yüksek ateş gücü sağlıyor.

47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket kabiliyetine sahip bulunuyor. Üstün hareket sığasına sahip obüsler bu özelliği ile süratle mevzi değiştirebiliyor. Bu da hedef olmasını zorlaştırıyor.

Tesisler 18 Haziran 2014 tarihinde kapılarını basına açmış, obüslerin üstün özellikleri gösterilmişti.

Reşit ÇELEBİOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber