Maliyet kontrolü üreticisiyi Uzakdoğu'ya yönlendirdi

Kumaşta 3'te 1'e varan fiyat avantajı sağlayan Güney Kore'nin öne çıktığını belirten TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Alkanlı, "Bu bir tercih değil, mecburiyet

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 15 Mart 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliyet kontrolü üreticisiyi Uzakdoğu'ya yönlendirdi

Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

Hazır giyimde Avrupalı markaların fiyatları aşağı çekme stratejisi Türkiye'deki üreticileri de uygun fiyatlı malzeme arayışına yöneltti. Diğer pazarlarda bulunmayan seçenekler ve inovatif kumaşlara yatırım yapan Güney Kore bu anlamda öne çıktı. 55 ülkeden 326 katılımcıya ev sahipliği yapan Preview in Daegu fuarında görüştüğümüz Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yönetim kurulu üyeleri Bülent Alkanlı ile Atıl Kutoğlu, önümüzdeki dönemde Güney Kore kumaşlarını daha fazla kullanacaklarının sinyalini verdi. River Island, Asos gibi markalara üretim yapan Perseus Tekstil'in patronu Alkanlı, hızlı moda markalarının yaygınlaşmasıyla hazır giyimde fiyat rekabetinin körüklendiğine dikkat çekti. "Fiyatlar öyle dibe vurdu ki, ihracatta fiyatın daha fazla düşmesini bekleyemeyeceğimiz bir haldeyiz" diyen Alkanlı, son 5 yılda yüzde 30 kayıp olduğunu söyledi.

Markaların ucuza sattığı ürünü ucuza mal etmek istediğini kaydeden Alkanlı, şöyle devam etti: "Bizim de ucuza tedarik sağlamamız ama farklılığımızı korumamız gerek. Güney Kore balon jakar, akordeon kumaş, kupra gibi seçeneklerle inovasyonu sağlıyor. Fiyat olarak da Avrupa ve Türkiye piyasasına kıyasla 3'te 1'e kadar varabilen fark var. Teknolojik olarak modada 2-3 yıl önceden gidiyorlar. Bu nedenlerle Güney Kore bizim için tercih değil, mecburiyet. Öyle olmasa 11 saat yolculuk yapıp zor anlaştığımız bir dilde ticaret için uğraşmazdık."

2013'TEN BU YANA İHRACAT % 20 ARTTI

Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasında 2013'te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından TGSD ile Daegu Gyeongbuk Textile Association (DGTIA) arasında, iki ülke arasındaki tekstil ve hazır giyim alanındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla aynı yıl iyi niyet anlaşması imzalanmıştı. 2013 yılından bu yana Güney Kore ile tekstil ve ticaret hacmi 280 milyon dolardan 300 milyon dolara yükselirken, Türkiye'nin ülkeye yaptığı ihracat yüzde 20 arttı.

VİYANALI FONLA FLÖRTTE

Ünlü moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu da hazır giyimde rekabetin yarattığı düşük fiyat politikasına dikkat çekti. Kendi ismini taşıyan markasıyla Nişantaşı ve Viyana'da butikleri olan, ABD'den İsviçre'ye 14 ülkede ürünleri satılan Kutoğlu, yeni bir marka yaratacağını da açıkladı. "Günlük hayata daha uygun tasarımlarla geniş kitlelere hitap edebileceğim, ulaşılabilir fiyatlarla Atıl by Atıl Kutoglu markasını hayata geçirmek istiyorum" diyen Kutoğlu, bu anlamda bir ortaklık planladığını ve Viyana merkezli bir yatırım fonuyla görüştüğünü belirtti. Güney Kore'de Avrupa kalitesinde kumaşları yüzde 50 uygun fiyata bulabildiğini kaydeden Kutoğlu, "Bunun satış fiyatına etkisi yüzde 25-30 olur. Zor koşullarda rekabet edilirken var olabilmek için böyle hamleler gerekli. Mesela, Youngdo isimli kadife üreticisinden kumaş alacağım. Kalitesi iyi ve fiyat avantajından ötürü kullanım alanı geniş" dedi.

'TÜRKİYE BİZİM VİTRİNİMİZ'

Güney Kore'nin en büyük kadife üreticisi 55 yıllık Youngdo Velvet de Türkiye'ye ihracat hedefini büyüttü. Fuarda görüştüğümüz Youngdo'nun Başkanı Byung-Sun You, "Türkiye, Zara ve H&M'in de aralarında bulunduğu pek çok büyük markanın üretim üssü. Bu açıdan bizim için çok önemli bir ülke; vitrinimiz" dedi. Türkiye ile 2012'de iş yapmaya başladıklarını kaydeden You, "Ayaydın Group ve Joy Teks ile çalışıyoruz. Yeni anlaşmalar da var. 2015'te 90 milyon dolarlık hacme ulaştık. 2016 hedefimiz 150 milyon dolar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber