Dokunulmazlık referanduma gidebilir

Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun, Anayasa değişiklikleri için gerçekleştirilecek referandumun, ilgili Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılmasını hükme bağlıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dokunulmazlık referanduma gidebilir

ŞEBNEM HOŞGÖR Ankara

İlk tur oylaması dün yapılan teklifin akıbetini asıl belirleyecek olan 2. tur oylama 20 Mayıs cuma günü yapılacak. 20 Mayıs'ta teklifin Meclis'te 330-366 arasında oyla kabul edilmesi durumunda, mayısın 3. haftası içinde Anayasa değişikliği onay için Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Böylece Cumhurbaşkanı'nın 15 günlük inceleme süresi başlayacak. Bu süre içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemeyi onaylarsa, referandum kaçınılmaz olacak.

Cumhurbaşkanı'nın düzenlemeyi Meclis'e iade etmesi halinde ise referandum gündemden düşecek. Dokunulmazlık düzenlemesi de şimdilik rafa kalkacak.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Partililerle Beştepe'deki son görüşmede, düzenlemenin referandum aralığında kabul edilmesi durumunda, Anayasa değişikliği için referanduma imkan tanıyabileceği mesajını vermişti.

Özellikle HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını her fırsatta talep eden Erdoğan'ın, 330-366 oy aralığında kabulle önüne gelen anayasa değişikliğini onaylamak için 15 günlük süresini sonuna kadar kullanması durumunda, haziranın ilk haftası anayasa değişikliği Resmi gazete'de yayımlanmış olacak. Kanundaki hüküm uyarınca da dokunulmazlıkla ilgili referandum ağustosun ortasında yapılacak. Partiler referandumdan önceki son hafta propaganda çalışmaları yapabilecek. Anayasa değişikliğinin açıklanması ve tanıtılması amacıyla Meclis'teki 4 parti ve Cumhurbaşkanı, radyo ve televizyonlarda konuşmalar yapabilecek. Referandumda kullanılan geçerli oyların yarısından çoğu "evet" çıkarsa, Anayasa değişikliği kabul edilmiş olacak.

Referandumdan çekinmemeli

Dokunulmazlıkla ilgili referandum olasılığı Ak Parti içinde uzun süredir tartışılıyordu. Parti içinde bu konuda görüş ayrılığı bulunuyor. Parti kurmaylarının bir bölümü, "Bu konuda sonuna kadar gitmeliyiz.

Seçim bölgelerinde vatandaş milletvekillerimize şehitlerin hesabının ne zaman sorulacağını soruyor. Geri adım atmak siyaseten intihar olur. Terörle mücadeleye bölge halkından bile bu kadar destek varken, bu konuda tereddüt göstermemeliyiz" diyerek referandumdan çekinilmemesi gerektiğini savunuyor.

Bazı Ak Parti kurmayları ise bu konuda referanduma gitmenin hem siyaseten, hem de ekonomik anlamda anlamsız olacağını, bunun yerine mevcut yöntemle yani Meclis'te karma komisyon yoluyla bu işin halledilebileceğini vurguluyor.

Ak Parti'li Doğu ve Güneydoğlu milletvekillerinin bir bölümü de, "Dokunulmazlık sorunun çözümü için referandum en kötü sonuç olur. Böylesi bir referandum toplumda zaten var olan ayrışmaları körükler. Bu referandum seçmeni Türkler-Kürtler ayrışmasıyla daha da bölünmeye iter. Bu konuda referanduma gitmek yerine karma komisyon süreciyle sorun çözülmeli" görüşünü dile getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber