Trafikte bürokrasi azalacak ruhsat adrese gönderilecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Aralık 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik işlemlerinde devrim gibi değişiklik: 250 YTL'yi bulan ve iki gün süren araç alım-satım işlemleri 5 dakikaya, masrafı ise 15 YTL'ye düşecek. Ruhsat ve ehliyetler adrese teslim edilecek

Bakanlar Kurulu'na getirilen Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarıyla Türkiye'de bir ilke daha imza atılacak. Araç alımı ve satımı konusunda yaşanan bürokrasi ve kırtasiyeciliğe son verecek yeni düzenlemeyle, trafik alanında "Garson Devlet" anlayışı hayata geçirilecek. Önümüzdeki hafta başında TBMM'ye sevk edilecek tasarıyla, şunlar hayata geçirilecek.

TEK TUŞ YETECEK: Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlem Merkezi kurulacak. Tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleşecek. Araç alımı ve satımı sırasında, araçla ilgili vergi, ceza ya da çalıntı bilgileri tek tuşla karşınıza çıkacak. Yeni merkezin kurulması için bilgisayar mühendislerinden ve teknisyenlerden oluşan 16 kişilik kadro ihdas edilecek.

ÇALINTI TARİH OLACAK: Türkiye'de trafiğe çıkan tüm araçların kaydı Emniyet Genel Müdürlüğü'nde kurulacak olan sistemle entegre hale getirilecek. Çalıntı ve üzerinde temdit haciz bulunan araçlar satılamayacak.

RUHSAT EVE TESLİM: Yeni araç alırken, bayiye kimlik fotokopisi bırakmak yeterli olacak. Bayi, araçla birlikte geçiçi ruhsat ve geçici plaka verecek. Geçici ruhsat ve plaka 1 ay süreyle geçerli olacak. Emniyet, 15 gün içinde yeni ruhsatınızı evinize yollayacak.

NOTER DEVRİ YETERLİ: İkinci el araç alırken tarafların noterde devir yapması yeterli olacak.

EHLİYET DE EVE TESLİM: Sürücü belgesi işlemlerini de vatandaş yerine artık devlet yürütecek. Başvurular elektronik ortamda yapılacak. Sınavı kazanan sürücü adayının belgesi, devlet tarafından adresine teslim edilecek.

NOTERLER GELİR KAYBI: Sıfır kilometre araç tescillerinde artık noter onayı aranmayacak. Tescilleri, İçişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen araç satış bayilerince yapılacak

TŞOF'UN TEKELİ KIRILIYOR: Düzenleme ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun, plaka basımındaki tekeli kırılacak. Böylece vatandaş, plakasını istediği yerde hazırlatıp aracına taktırabilecek.

HURDANIN CEZASI ARTIYOR:Yeni tasarıyla hurdaya çıkarılan ve trafikten çekilen araçların, trafiğe çıkarılması durumunda, sürücünün araç sahibi olup almadığına bakılmaksızın 400 YTL idari para cezası verilecek.

POLİSLER ASLİ GÖREVE:Yeni sistemle yurt genelinde şu anda 555 ayrı merkezde toplam 3 bin 548 polis asli görev alanı olan karakollara ve trafik şubelerine çekilecek. Binlerce kişinin yaptığı işi, sadece birkaç kişi bilgisayarda gerçekleştirecek.

TAKİPÇİLİĞİ BİTİYOR:Araç tescil işlemleri tek merkezden, elektronik ortamda gerçekleşeceğinden, sahtecilik ve iş takipçiliği ortadan kalkacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber