Özelleştirme nedeniyle işini kaybedenlere yönelik çözüm arayışı sürüyor

Haber Giriş : 13 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme nedeniyle işini kaybeden personele yönelik çözüm arayışı sürüyor. Ekonomi yönetimi, bu kişilerin Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C hükmü çerçevesinde istihdam edilmesini planlıyor.

Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin katıldığı çalışmada, özelleştirme sonrası tazminatı ödenerek kamu ile ilişiği kesilen ve işsiz kalanların mağduriyetinin giderilmesi amaçlanıyor. Çeşitli formüller üzerinde durulan söz konusu çalışmada, bu kişilerin eğitim, sağlık, adalet hizmetleri gibi eleman ihtiyacı yaşanan alanlarda değerlendirilmesi düşünülüyor. Bu kişilerin daha çok yardımcı hizmetler sınıfında çalıştırılmaları öngörülüyor.

Bu çerçevede, daha önce özelleştirme sonucu kamu ile ilişiği kesilen KİT çalışanlardan isteyenlerin Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C maddesinde düzenlenen geçici personel adı altında kamuda istihdam edilmesi konuşuluyor. İlgili Kanunda, geçici personel "1 yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı'nın ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulu'nca karar verilen görevlerde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimseler" olarak tanımlanıyor.

Kapsam geniş tutulacak
Söz konusu çalışmada, bundan sonra özelleştirilecek kamu kuruluşlarında işini kaybedecek olanların durumu da tartışılıyor. İşten ayrılmalarının ardından işsizlik ödeneği almaya başlayacak bu kişilerin, 1 yıl içinde kendilerine önerilen işi kabul etmeleri halinde, yine Devlet Memurları Kanunu'nun 4-C hükmü çerçevesinde kamuda istihdam edilebileceği belirtiliyor.

Bu çalışmanın 8 bin 500 ve 10 bin gibi kişiye iş olanağı sağlayacağı ifade edilirken, bir ekonomi kurmayı da "Bunlar iyimser rakamlar. Bu şekilde bir düzenlemeye gidilirse, devlet 60-70 bin kişiye yeni iş bulmak zorunda" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber