Kocaeli'deki FETÖ davasında reddi hakim talebi

Soruşturma kapsamında, 4 ayrı davada, daha önce görevlerinden ihraç edilen tutuklu 3. sınıf emniyet müdürü, polis memuru ve öğretmenlerin yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2017 21:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kocaeli'deki FETÖ davasında reddi hakim talebi

Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, 4 ayrı davada, daha önce görevlerinden ihraç edilen tutuklu 3. sınıf emniyet müdürü, polis memuru ve 2 öğretmenin yargılanmasına başlandı.

Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı ayrı görülen duruşmalara, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine Bank Asya'ya para yatırdığı iddia edilen, daha önce meslekten ihraç edilmiş 3. Sınıf Emniyet Müdürü Süleyman Kaçmaz, Polis Şaban Solak ve öğretmen Hamit Sevinç ile avukatları katıldı.

Duruşmalarda, "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları suçlamalarının yöneltildiği sanıklar hakkındaki iddianameler okundu.

Kimlik tespitlerinin ardından, sanıkların savunmaları alındı.

Sanık, 3. sınıf emniyet müdürü Süleyman Kaçmaz, mahkemeye heyetinden savunmasının ses ve görüntülü olarak kayıt altına alınmasını talep etti.

Mahkemenin, emek ve zaman kaybına neden olacağı kanaatiyle talebi reddetmesi üzerine Kaçmaz, mahkeme başkanı Yılmaz Boyraz'ın tarafsız davranmadığını öne sürerek, reddi hakim talebinde bulundu.

MİT'in ulaştığı belge ve bilgilerin mahkemelerde delil olarak kullanılmasının kanuna aykırı olduğunu ve ByLock kullanmadığını savunan Kaçmaz, tahliye edilmesini talep etti.

Kaçmaz'ın avukatı da reddi mahkeme talebini içeren dilekçesini mahkeme heyetine sundu.

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından yargılanan sanık Hamit Sevinç ise örgüte finansal kaynak sağlamadığını ve ByLock kullanmadığını öne sürerek, tahliyesini istedi.

Şaban Solak'da suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, suçun vasıf ve mahiyeti, cezanın üst sınırı dikkate alınarak, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki ByLock sorgusunun yeniden yapılmasına, ilgili yerlerden gerekli dijital verilerin istenmesine ve tutukluluk durumunun devamına karar vererek, duruşmaları erteledi.

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada da KHK ile kapatılan Özel Erkul Koleji'nde öğretmenlik yapan Mustafa Onur Yalçın'ın yargılanmasına başlandı.

Yalçın, hiçbir terör örgütünün üyesi olmadığını belirterek, iddianamede kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Bank Asya'daki hesabını çalıştığı kurum maaşını o banka üzerinden yatırdığı için açtığını anlatan Yalçın, "Başka bir hesabım olmadığı için bütün bankacılık işlemlerimi bu hesap üzerinden yaptım. 50 bin civarında birikimim vardı, katılım hesabı açarak buraya yatırdım. Aracımın satışından gelen 30 bin lira civarındaki parayı da buraya yatırdım. Gözaltındayken polis bu parayı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine yatırıp yatırmadığımı sorunca böyle bir çağrıdan haberim oldu." diye konuştu.

Yalçın, ByLock kullanmadığını ve delil karartma şüphesinin olmadığını söyleyerek, tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, söz konusu telefon hattının kimin üzerine kayıtlı olduğunun ilgili firmaya sorulmasına, HTS kayıtları için TİB'e yazı yazılmasına ve sanığın tutukluluk haline karar vererek duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber