Motosiklet sektörü ithalat vergisiyle sarsıldı

Motosiklete ithalat vergisi 28 Temmuz 2017 Tarihli ve 30137 Sayılı Resmi Gazetede 2017/10476 İthalat Rejimi Kararına Ek Karar olarak yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla Avrupa dışından ithal edilecek tüm motosikletlere yüzde 20 ek vergi getirildi.

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 30 Temmuz 2017 21:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Motosiklet sektörü ithalat vergisiyle sarsıldı

Avrupa dışından ithal edilecek tüm motosikletlere yüzde 20 ek ithalat vergisi getirildi. Bunun yanında çeşitli yedek parça gurubuna yüzde 10 ile 20 arasında, bisiklet, elektrikli motosikletlerde yüzde 20 oranında ek vergi de devreye alındı. Bu yıl yaklaşık 140 bin adetlerde oluşması beklenen toplam motosiklet pazarının bu kararın ardından 100-110 bin bandına düşmesi tahmin ediliyor. Sektör yetkilileri yüzde 20 ithalat vergisinin yedek parçada da getirilmesinin imalatı cazip kılmayacağını vurgulayarak sektörde istihdam ve satışları olumsuz etkileyecek bu kararın değiştirilmesi için Ankara'ya görüşmeye gideceklerini vurguluyorlar.

MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) firmaların getirilen yüzde 20 ek verginin ne kadarını ürünlerine maliyet olarak yansıtacağını bilmeseler de pazardaki küçülmenin en az yüzde 20 oranda olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

KARAR YERLİ İSTİHDAMI ARTIRMAZ

Başkan Bülent Kılıçer karar hakkında şunları aktardı: "Yerli üretimi teşvik ve istihdam amaçlı olduğunu düşündüğümüz bu yeni düzenlemenin 2005 - 15 yıları arasında uygulanan örnek koruma önlemlerinde olduğu gibi istihdam yada üretimi artıracak bir katkı sağlamayacağını tahmin etmekteyiz. Kaliteli ürünlere olan tercihin ucuz ürünlere doğru kayacağı düşünülse de toplam pazarın küçülecek olması istenilen verimliliğe katkı sağlamayacak. Getirilen yeni ek vergiye bakıldığında sanki yerli üretim için hiç bir koruma yokmuş gibi izlenim yaratmış olabilir. Oysaki zaten yüzde 6 ila 8 arasında hatta bir de gözetimle bu oranın yüzde 10'un üzerine çıkması yeni ek verginin gelmesi ile bu oran toplamda yüzde 40 gibi bir ithalat vergisi ile şok bir durum yarattı."

KİMSE YATIRIMA GELMEZ

Motosiklet pazarının içerisinde bulunduğu inişli çıkışlı güvensizlik ortamına bir yeni olumsuz kararın daha eklenmesinin uluslararası markaların ülkemize yatırım yapma düşüncesini tamamen ortadan kaldıracağını söyleyen Kılıçer şöyle devam etti:

"Otomobilin satış dağılımlarına bakıldığında, motosiklet pazarının tam tersine bir trent mevcut. Satışların 2014 yılından beri devamlı artan bir çizgide devam etiği görülmekte. Düşük gelirli olan vatandaşlarımızın alabildiği motosiklette ise vergi ve diğer sabit giderler arttıkça pazarın devamlı küçülmesi bundan sonraki dönemde de beklentilerimiz arasında. İlk bakışta Yerli üretime getirilmiş bir avantaj gibi gözükse de bu uygulamanın aslında bir fayda getirmeyeceği, ucuz yerli ürünlerinde ödediği vergi ve diğer sabit giderlerin yüksek olması pazarın önündeki en büyük engeldir."

ANKARA'YA DURUMU ANLATMAMIZ GEREK

Ülkemizde uluslararası markaların bulunduğu firmaların dünyada yıllık motosiklet üretimi yaklaşık 20 milyon ade civarında. Kılıçer, "Pazarın büyümesinin getireceği güven ortamı ile ve büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerçekleşmeden bu markaların ülkemizde yatırım yapma gibi bir düşüncesi asla oluşamaz. Mevcut olan diğer vergiler ve getirilen bu ek vergininve pazarda büyük bir gerileme yaşatacağını yapacağımız yeni bir çalışma ile ilgili bakanlıklara en kısa sürede sunacağız."dedi.

Mehmet Ali Kantarcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber