Bakan ve Vali, Acarlar Longozunu gezdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya'nın Karasu İlçesinde bulunan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük subasar ormanı Acarlar Longozunu ziyaret ederek inceleme yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2017 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan ve Vali, Acarlar Longozunu gezdi

Sakarya Kaynarca ve Karasu İlçe sınırlarında bulunan Acarlar Longozunu ziyaret eden Yılmaz, yaptığı konuşmada, buranın Türkiye'nin en büyük longozlarından biri olduğunu söyledi.

Bu tür değerlerin iyi tanınması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Kalkınma sürecinde bu bölgemizin gelişmesinde istifade etmemiz lazım. Bir tarafta ülke içi turizm anlamında diğer taraftan uluslararası anlamda değerlendirmemiz lazım. Burada belli adımların atıldığını gördük sayın valimizle. Sağolsun belediye başkanımız da yeterince ilgileniyor. Kalkınma ajanslarımız da ilgileniyor." diye konuştu.

Yılmaz, bölgenin çok kapsamlı planlama aşamasında olduğunu, bu planlanan çalışmaların gerçekleştiğinde yöre için çok daha anlamlı yer haline geleceğini dile getirdi.

Longozun insanın çeşitli aktiviteler yapabildiği bir alana dönüşeceğini kaydeden Cevdet Yılmaz, "Burada bu çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum. Bundan sonrada yapılacak olan çalışmaları da takip edeceğiz. Belediye Başkanımız, Valimiz, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız bütün ilgili taraftarlarla birlikte buralar daha güzel bir mekana dönüştürülecek." ifadesini kullandı.

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da dünyada bu longozların sayılarının sınırlı olduğunu, Türkiye'de de birkaç tane longoz olduğunu söyledi.

Longozda endemik bitkiler ve birçok hayvan türleri bulunduğunu belirten Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"İstanbul gibi büyük metropollere yakın olması burasının cazibesini arttırıyor. Hafta sonları burayı beş altı bin kişi ziyaret edebiliyor. Burası nilüferiyle ünlü bir yerimiz. Dünyada nadir olan bu güzellik sınırlı ve nadirdir. Açan çiçekler buraya doyumsuz güzellikler sunuyor. Önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalarla ve kurulacak milli park statüsüyle ve buradaki tesislerle burası turizme daha çok hizmet vereceğini ümit ediyorum. Biz de valilik olarak bu konuda çalışmalarımızı devam ettireceğiz."

Daha sonra Yılmaz, Balkanlıoğlu ve Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu longozu gezip vatandaşlarla sohbet etti.


Acarlar Longozu nedir?

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250-1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölüdür. Karadenizle arasında 20-25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanır. Sakarya nehrinin 6 km batısında yer alır, fazla suları Okçu deresiyle Sakarya Nehrine dökülür. Ulaşım açısından Karasu ile arasında yaklaşık 26 kilometre, Sakarya ile arasında yaklaşık olarak 50 kilometre mesafe vardır.

Çevresinde Karasu'ya ait 5 köy: Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit, Camitepe, Kaynarca'ya ait 3 köy; Turnalı, Büyükyanık, Birlik köyleri bulunur. Türkiye'de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürmüştür. O zamandan günümüze gölün alanı %40'ı (9.443 km²) küçülmüştür.

Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşar. Özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır. Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır. Çocuk felci tedavisinde kullanılan Göl soğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılmaktadır. Longozda yayın, kızılkanat, sazan balıkları, çevrede tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap yaşar. Longoz Sakarya'daki tek Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır. Su meneksesi (Hottonia palustris) yurdumuzda endemik bir tür olarak yalnızca Acarlar Gölü'nde bulunur. Ayrıca göl lalesi (Leucojum aestivum) gibi bazı nadir tur de Acarlar Gölü'nde bulunmaktadır. Longoz 2009 yılında hazırlanan planla Sulak Alan olarak tescillenmiş ve planlaması yapılmıştır. Longozun Karasu kısmında yürüyüş yolu, restoran, sandal, deniz bisikleti, piknik ve park alanı gibi düzenlemeler yapılarak Eko-turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber