Horul horul horuldamak yerine tedavi olun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Nisan 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ruhsal ve fiziksel açıdan kişiyi tehdit eden horlamanın ciddi bir sağlık sorunu olarak ele alınması gerekiyor. Günümüzde pek çok insanı rahatsız eden horlamayı Avrasya Hospital KBB Uzmanı Op. Dr. Ferhat Oğuz yazdı

Çoğu zaman kişinin en yakınındakilerce bir hoşnutsuzluk ifadesi olan horlama ilerlemiş vakalarda kişinin sağlığını büyük ölçüde etkileyecek bir sorun olabilir. Bu noktada horlamanın bir sağlık problemi olduğunun kabul edilmesi ve çözüm yolunun araştırılması önemli bir karar. Ancak pek çok horlama hastası kendi rızasından çok yakın çevresi tarafından ikna edilerek doktora başvurur.

UYKUDA SOLUNUM DURUYORSA

Horlama şikayetiyle hekime başvuran hastanın iyi bir değerlendirmeye alınması gerekir. En önemlisi horlamaya süresi 10 saniyeyi aşan uykuda solunum durmasının (Sleep-apne) eşlik etmesidir. Bu durumda kandaki oksijen düzeyi düşer, kalp daha çok kan pompalamak zorunda kalır, bu kalp atım sayısını artırıp, kalp atım bozukluğuna, uzun vadede de hipertansiyon ve kalp büyümesine neden olabilir.

PERFORMANS DA DÜŞÜYOR

Horlama ve uykuda solunum durması sonucu kalitesiz bir uyku uyunacağından, uykuda vücut dinlenmesi olamayacağından bu kişiler uykudan zinde ve dinlenmiş olarak uyanamazlar. Bu durum kişilerin günlük işlerinde performanslarının düşmesine neden olur. Ayrıca gündüz uyuklamalar, sık iş ve trafik kazası sabah baş ağrısıyla uyanma dalgınlık ve konsantrasyon güçlüğü mevcuttur.

UYKU TESTİ İLE TANI

Hekime gelen hastanın şikayeti ayrıntılı dinlendikten sonra, kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Muayenede üst solunum yollarında daraltıcı niteliğe sahip olan yapılar dikkatle gözlenip, not edilir. Bundan sonraki aşamada uyku testi (polisonografi) adını verdiğimiz testin yapılması gerekir. Bu testle kişinin bir gece boyunca uykusu takip edilir. Bu testle özellikle kan oksijen düzeyindeki düşme, uykuda solunum durması varsa dikkat edilir ve tedavinin planlanması yapılır.

TEDAVİ VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Tedavide en önemli husus sebep olan faktör ve hastalığın düzeyidir. Bu noktada kilolu hastada bir tek diyet olabileceği gibi ileri cerrahi yöntemlere kadar uzanan bir genişlik gösterir. Bazı aletlerin kullanılması ve ilaç tedavi seçenekleridir. Horlama şikayeti olanlar uykudan 2 saat önce yemek yemeyi, uykudan4 saat önce de alkol almayı bırakmalı. Spor yapmak, kilolardan kurtulmak, uyku ilaçları ve sakinleştiricileri mecbur kalmadıkça kullanmamak iyi olur. İleri düzeyde rahatsızlığı olanlar bu önlemlere rağmen şikayetlerinden kurtulamıyorlarsa hastalığın sebebine göre tedavi yoluna gidilmeldir. Özellikle burun tıkanıklığına neden olan burun alerjisi, burun içindeki kemik ve kıkırdak yapılarındaki anormallikler, burun etlerinde büyüme, geniz eti varlığı gibi durumlarda cerrahi ve medikal tedavi seçenekleri mevcuttur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber