Önder Sav'dan yeni bir iddia daha

Haber Giriş : 27 Nisan 2007 21:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, 11'inci Cumhurbaşkanı seçimini, Anayasa'nın 102'nci maddesi uyarınca 367 milletvekilinin katılımıyla yapılması gerektiğini belirterek, bugün yapılan ilk tur oylamaya 361 milletvekilinin katıldığını ve bunun anayasa Meclis İçtüzük ve hukuk ihlali olduğunu ifade etti. Sav, öncelikle yürütmenin durdurulması, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını söyledi.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Grup Başkanvekili Ali Topuz ve Kemal Anadol ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliğine başvurdu.

CHP Genel Sekreteri Sav, başvuru sonrası açıklama yaptığı açıklamada, oylamanın sürdüğü dakikalarda, CHP'nin başvurusunu Anayasa Mahkemesi'ne ileteceklerini önceden açıkladıklarını söyledi. Oylamaya 361 kişinin katıldığını hatırlatan Sav, Anayasa'nın 102. maddesinin 1. fıkrası gereğince 367 kişinin oylamaya katılması gerektiğine dikkat çekti.

Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın yeterli oyun sağlanamadığı için oylamayı 2 Mayıs'ta yapılacağını dile getirdiğini söyleyen Sav, ?Bu uygulama İçtüzüğü eylemli olarak değiştiren bir uygulamadır? dedi.

Önder Sav, Bülent Arınç'ın, oylamada, 367 sayısını aramadığı gibi daha önce dile getirdiği ?184'ü bulduğumda oylamayı açarım? sözüne rağmen 184'ü de aramadığını da belirterek, ?Kendisine verilen yetkiyi kullanarak oturumu açtı. Bu İçtüzük ihlalidir. Ayrıca bunu oylattı. Bu Meclis kararı da Anayasa'ya aykırıdır? diye konuştu.

Sav, Yüksek Mahkeme'ye birinci oylamanın yok sayılmasını gerektiğini, yürürlüğünün durdurulması talebini ilettiklerini belirterek, ?Bu ivedi bir konudur? dedi.

Sav, Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili ?Yüksek Mahkeme'nin çalışma şekline karışmak istemeyiz ama Cumhurbaşkanlığı seçiminin sakatlandığıyla ilgili başvuruyu öncelikle alıp görüşecektir? diye konuştu

1982 Anayasası ile ilgili ilk başvuruyu yaptıklarını belirten Sav, daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3'te 2 şartının aranmamasıyla ilgili olarak ?Hukuk ihlalinin defalarca yapılmış olması bir defa daha yapılması anlamına gelmez? değerlendirmesinde bulundu.

Sav, birinci tur oylamayla ilgili yürütmeyi durdurma başvurularının ikinci tur oylamadan önce karara bağlanmaması durumunda, ikinci tur bu oylamadan çıkacak sonucu da Anayasa Mahkemesi'ne getireceklerini söyledi. Sav, yeni bir iddiada daha bulunarak, 367 şartının 3'üncü ve 4'üncü turlar için de geçerli olduğunu savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber