Petkim'in durumu ne olacak?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖİB Başkanı Kilci, ''bu 3-4 aylık bir süreç'' dedi.

Petkim'de özelleştirme ihalesinin ardından ihale komisyonunun nihai kararı, Rekabet Kuruluna gidecek, ardından Özelleştirme Yüksek Kuruluna sunulacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci A.A muhabirinin sorularını yanıtlarken, 1,5-2 aydan önce ÖYK kararının çıkmayacağını, yaklaşık 2 ay da devir için zaman geçeceğini belirterek, ''bu 3-4 aylık bir süreç'' dedi.

Edinilen bilgiye göre, Rekabet Kurulunun olumlu görüş beyan etmesi halinde, TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubunun 2 milyar 50 milyon dolarla en yüksek teklif verdiği ihale sonucu, Özelleştirme Yüksek Kuruluna gönderilecek.

Özelleştirme Yüksek Kurulunun ihale sonucunu onaylaması halinde Resmi Gazetede yayımlanacak kararın ardından şirket, 2 milyar 50 milyon dolarlık bedeli ''peşin mi yoksa taksitle mi'' ödeyeceğine karar vererek sözleşme masasına oturacak.

Buna göre alıcı grubun peşin ya da ''yarısı peşin kalanı taksitli'' ödeme seçenekleri bulunuyor. Dolar bazında yapılacak ödemenin yüzde 50'sinin peşin ödenmesi halinde, kalan tutar iki yılda iki taksitte ve yüzde 9 faizle ödenecek.

Bu arada şirketin santral, liman, sosyal tesis gibi kısımlarının, şirketin mütemmim cüzleri (hukuki ve işletme anlamında ayrılmaz parçası) olduklarını ifade eden yetkililer, Petkim'de hisse satışı şeklinde özelleştirme yapıldığını ve dolayısıyla bu taşınmazlarla ilgili haklar şirketin bir parçası olduğundan, birlikte devredileceğini bildirdiler.

Limanlar satılamadığı için şirketin mülkiyetinde bulunmuyor. Petkim, limanın işletmecisi konumunda. Petkim tarafından yaptırılan sanayiye su temini amaçlı Güzelhisar Barajı ise DSİ tarafından işletiliyor.

BAŞKAN KİLCİ NE DEDİ?

ÖİB başkanı Kilci, konuya ilişkin soruları yanıtlarken, işlem imtiyaz sözleşmesi olmadığından Danıştaydan görüş almaya gerek bulunmadığını, bu limanın diğerlerinden farklı olduğunu söyledi.

Petkim'de yatırım ve kapasite şartı bulunduğunu, buna karşılık istihdam şartı bulunmadığına işaret eden Kilci, ''istihdamın daha da artacağı yönünde büyük beklentiler var. Kaldı ki burada çalışanlar, işsiz kalmaları halinde diğer kamu kurumlarına yerleştirilecekler. İşsiz kalmaları mümkün değil'' şeklinde konuştu.

Kilci, yatırım şartı konusuna açıklık getirirken, 'bazı tesislerin kurulması ve bazı kritik tesislerde kapasitenin belli oranın altına düşülmemesi' şeklinde şart bulunduğunu anlattı.

Alıcı grubun Ermeni diyasporasıyla ilişkisi olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Kilci, ''onu ben bilemem, o bizim işimiz değil. Onu devletin başka kurumları değerlendirecek. Biz üzerimize düşeni yaparız ama bizim o konuda açıklama yapıp, tavır belirlememiz mümkün değil'' şeklinde konuştu.

YATIRIM VE İSTİHDAM ŞARTI YOK

Verilere göre Petkim'in net satışları 2005 yılında 1 milyar dolar iken 2006'da 1,5 milyar doları aştı. Önceki yıl 73 milyon dolar zarar eden şirket, geçen yıl 41 milyon dolar kar etti.

Halen işletmede 3 bin 700 kişi istihdam ediliyor ve pazar payı yüzde 27 düzeyinde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber