Keçilere karşı özel tim kurduruyor!

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın son günlerde tek bir gündemi var: Toroslar'ı keçilerden temizlemek.

"Bu ülkeye en büyük zararı keçiler veriyor. Ormanları mahvediyorlar" diyen Durak, Toroslar'ı keçilerden kurtarmak için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Haftasonları ağaca tırmanan keçilerin peşine düşüyor... Resimlerini çekiyor... Ve bunları her ay kendi dergisinde yayınlıyor. Hatta birçok ilde "Keçi-Orman-Erozyon" isimli 30 fotoğraftan oluşan sergiler bile düzenliyor.

Durak'ın keçilerle olan mücadelesi bununla da sınırlı değil. Keçileri dağlara salan yetişticilere de savaş açmış durumda. Bu savaşta keçiler ceza bile yiyor. Keçi, aynı suçu tekrar işlerse cezası da katlanarak artıyor ya da kavurma yapılıyor.

Mersin'de 400 bin, Adana'da 300 bin keçi olduğunu söyleyen ve Toroslar'ın bu yüzden kel bir görüntüye sahip olduğunu iddia eden Aytaç Durak'ın son projesi ise bugüne kadar yaptıklarını gölgede bırakacak türden. Durak Adanalı işsizleri yevmiye karşılığı Toroslar'da keçi takibine çıkaracak. İşe alınacak 100 kişi dağlardaki başı boş gezen keçileri kovalayacak, gerektiğinde ise vuracak. Aytaç, daha önce de keçilerle mücadele için Genelkurmay'ın kapısını çalmıştı. Keçilerle ilgili sorunu Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile görüştüğünü anlatan Durak "Dağlarda, orman içlerinde dolaşan 6 milyon keçi var. Bunun 4 milyonu ordumuzun 3 yıllık et ihtiyacı. Askere koyun yerine keçi eti yedirilirse Türkiye'nin ormanlarını kurtarmış oluruz" açıklamasını yapıyor.

Öte yandan Çevre ve Orman Bakanlığı da keçilerle mücadele kapsamında bir çalışma başlattı. Ormanların en büyük düşmanı olan keçileri ederinden fazla fiyata toplayarak köylülere ekonomik destek vermek isteyen bakanlık, topladığı keçileri kestikten sonra etlerini tüketilmesi için askeri kışlalara gönderecek. Bakanlık, 2007 yılında hayata geçirmek istediği proje için 1 milyar YTL'lik ödenek ayırmayı planlıyor. Ancak Bakanlık yetkilileri bunun henüz proje aşamasında olduğunu belirtiyor. Projenin Bolu'dan pilot uygulama olarak başlayacağının altını çizen yetkililer, bilimsel olarak da keçilerin ormanlık alanlara ciddi zararlar verdiğini doğruluyor.

Bilimsel görüş alındı

Aytaç Durak'ın hazırlattığı broşürde Toroslar'ın keçiler nedeniyle içine düştüğü durum, bilimsel olarak gözler önüne seriliyor. Broşürde, İsveçli doğa uzmanı Schfiled'in Bolu'ya yaptığı bir gezi notu da yer alıyor. Türkiye'deki ormanları görmek isteyen ve "En güzel ormanlar Bolu'dadır" diyerek Bolu'ya götürülen Schfiled'in, şu ifadelerine dikkat çekiliyor:

"Türkiye'de 15 milyon keçi var ve ormanda otlatılıyor. Bu gidişle burada ne orman tükenişi engellenebilir, ne de ormancılık yapılabilir."

Broşürde Aytaç Durak'ın da sözlerine yer veriliyor. Durak, "Ya ormandan vazgeçip keçiye teslim edeceğiz, ya da keçiden vazgeçip ormanlarımızı kurtaracağız. Keçi olduğu müddetçe orman da yok olur, toprak da keçi de yok olur. Ama keçiyi ormandan çıkarırsak, Türkiye'nin iklimi değişir ve ormanlar çoğalır. 1960 askeri hükümeti, orman bölgelerindeki keçilerin tamamını askerlere yedirmeyi düşünmüştü. Ancak, yine siyasi güçler harekete geçip engelledi. Bu düşünce, vakit geçirilmeden bugün hayata geçirilebilir. Ordu, tanesi 200 YTL'den ülkemizdeki keçilerin 3'te 2'sini satın aldığında, 4 milyon keçi 800 milyon YTL eder. Bu, ordumuzun yaklaşık 3 yıllık et tüketimine denktir? diyor.

Belediyeler de destekliyor

Aytaç Durak'ın teorilerine karşı çıkanlar da var. Keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olması, keçi peyniri ve etinin kolesterolü düşük ve değerli olması keçi besiciliğinin önemini artırıyor. Ancak çoğunluk yine de Durak'ı destekliyor.

Bu kapsamda Mersin'in Çamlıyayla ilçesi de keçilerden kurtulmak için 2007 başında yeni bir uygulama başlattı. Belediye Başkanı Yusuf Öncalır tarafından başlatılan uygulama keçi besleyen ailelere, bunun yerine koyun ve koç verilmesini öngörüyor. Ayrıca aileler bu konuda eğitiliyor ve ormanlık alanlara keçi sürüleri sokulmuyor. Proje sayesinde bugüne kadar binlerce keçi toplanmış. Yörede çok fazla keçi olmamasının yeşilin korunmasındaki en büyük sorunlarından biri olduğunu anlatan Öncalır, "Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı destekliyoruz. Bunu şehirde yaşayan insana anlatmak zor. Ancak bizler gibi ormanla iç içe yaşayanlar Durak'ı çok iyi anlıyorlar. Toroslar'da dağların çorak kalması asla kader değil. Bu nedenle ailelerle sürekli temas ediyorum ve keçilerini ormana bırakmamaları konusunda sürekli uyarıyorum" diyor.

UZMANLAR NE DİYOR

Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırmak Vakfı Başkanı Dr. Orhan Aydeniz

Keçi yetiştiriciliği yapılmasına kimse karşı çıkamaz. Ancak keçi yetiştiriciliğinin bitki örtüsüne zarar vermemesi ve doğanın kendi kendini yenilemesine engel olmaması için, kontrollü alanlar içinde yapılması gerekiyor. Mevcut yasaya göre keçi bulundurulmaması gereken köylerin tümünde de keçi sürüleri bulunuyor. Başıboş keçiler, büyük emek ve harcamalarla gerçekleştirilen ağaçlandırma alanlarında zarar yaratıyor.

Durak'ın ormanları keçilerden kurtarma formülü

* Ormanda başı boş keçi bırakılmasın.

* Sahipli keçiler mutlaka kontrollü yerde otlatılsın.

* Ormanın belirli bölümleri ve geçiş noktaları tel örgü altına alınsın.

* Özellikle fidanlık bölgeleri korumak için ekipler oluşturulsun.

* Bu ekipler keçileri avlayabilsin.

* Ağaçlara zarar veren keçi sahiplerine ceza kesilsin.

* Geçimini keçiye bağlayan orman köylüsünden 10 keçi getirene 1 dekar arazi verilsin.

* Askere koyun eti yerine keçi eti yedirilsin.

* Organize keçi hayvancılığı bölgeleri kurulsun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber