Polise küfreden sanığa mahkemeden beraat

Polise küfreden sanık, mahkemeden beraat aldı.

Kaynak : Sözcü
Haber Giriş : 01 Ekim 2019 10:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Polise küfreden sanığa mahkemeden beraat

Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, polise küfredip beraat kararı alan bir olayı bugün ki köşesinde işledi.

OLAY ŞÖYLE

Ö.A. hırsızlık suçundan aranıyordu. Yakalandı, mahkemeye sevk edildi ve tutuklanmasına karar verildi. Beyşehir Emniyeti'nde görevli polis memurları Fazlı O. ile Kamil A., tutuklanan Ö.A.'yı cezaevine teslim etmek üzere getirdiler. Cezaevinde görevli jandarma Ömer Cankır, İnfaz koruma Memuru Reşat Gümüş de ifadelerinde, "Sanık cezaevine teslim edilirken, kendisini getiren polis memurlarına, 'Sizin ananızı s..... Sizi yaşatmayacağım. Benim çıkmamı dört gözle bekleyin' diye küfretmeye, hakaretler yağdırmaya başladı" dedi.

Sanık Ö.A. mahkemedeki savunmasında, "Ben olay günü sinirlendim. Kafamı duvarlara vurdum. Onlara sadece 'Sizi s....' diye söz söyledim. Ancak tehditvari söz söylemedim. Beraatimi talep ediyorum" dedi. Mahkeme, Ö.A'yı kamu görevlilerine hakaretten toplam bir yıl beş ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Ö.A.'nın avukatı kararı temyiz etti.

CEZA DAİRESİ'NİN KARARI

Sanık avukatı, ilk derece mahkemesinde verilen hükümlere karşı istinaf kanun yoluna başvurdu. 6. Ceza Dairesi itirazı inceledi ve şu kararı verdi: Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.

BERAATIN GEREKÇESİ

"Olay günü sanığın, katılanlara 'Sizin ananızı s....' şeklindeki sözlerinin zaman kipi ve bütünü gözetildiğinde hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden sanığın beraatine karar verilmesi gerekirken mahkumiyetine hükmedilmesi...

Yasaya aykırı, sanık müdafinin istinaf iddiaları bu nedenlerle yerinde ise de; olayın daha ziyade aydınlanması gerekmeyip, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmeyen bu aykırılık, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 280/1- a ve 303/1-a maddeleri uyarınca düzeltilebilir nitelikte olduğundan sanığın beraatine ilişkin aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmektedir.

Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere; sanık Ö.A'nın, üzerine atılı 'Kamu Görevlisine Karşı Görevinden Dolayı Hakaret' suçunun yasal unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşılmakla, sanığın müsnet suçtan 5271 sayılı CMK'nın 223/2-a maddesi uyarınca BERAATİNE, tehdit bakımından da uzlaşma için bozulmasına."

Bu karar açıkçası hukukçular arasında da tartışılıyor. Böyle bir gerekçenin kamu görevlilerine benzer küfürlerin önünü de açabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber