Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Ne İşe Yarar!

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çıktığında oldukça sevinmiştik. Ve Türkiye'de bazı şeylerin değişebileceğine inanmıştık. Oysaki bir çok kamu kurumu, bilgi edinme başvurularına olumlu bir cevap vermek bir yana, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan yönetmeliğe uymayarak internet sitelerini dahi yeniden düzenlenmemiştir. Bu konuya ilişkin haberler memurlar.net sitesinde defalarca yayımlanmıştır. Ancak büyük umut bağladığımız, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'da KPDS soru ve cevaplarının yayımlanması konusunda ÖSYM'yi haklı bularak bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 29 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugün, bilgi edinme hakkı çerçevesinde bir konuyu bu köşeye taşımak istiyoruz. Bilindiği üzere değişiklik adlar altında bugüne kadar 8 kez yapılan memur sınavlarının 9'uncusu KPSS adı altında Temmuz ayı başında yapıldı. Ancak, ÖSYM bir kez daha KPSS soru ve cevaplarını yayımlamadı. Bu yıl yapılan ÖSS'de bile iki sorunun iptal edilmesi öyle görünüyor ki ÖSYM'yi hiç rahatsız etmemektedir.

Diğer yandan, bu köşede daha önce belirtmiştik. ÖSYM, KPDS yabancı dil sınavı soru ve cevaplarının yayınlanması yönünde yapılan başvuruyu, soruların sonraki yıllarda kullanıldığı gerekçesiyle olumsuz cevaplamıştı. Bu olumsuz cevap üzerine Başbakanlıkta bulunan Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunulmuştur.

Ancak, memurlar.net'te yayımlanan habere göre Sayın Ruhi ÖZBİLGİÇ başkanlığında toplanan bu kurul ÖSYM'nin verdiği cevabı yeterli bulmuştur. Kurul, kararında her hangi bir gerekçe dahi belirtme gereği duymamıştır.

Buradan bir kez daha ifade etmekte yarar var:

1- Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesindeki bir başvuruya olumsuz yanıt verebilmek için Kanunda sayılan istisnai durumların bulunması gerekmektedir.

2- Soruların sonraki yıllarda kullanıldığı gerekçesi mantıklı değildir. Zira tüm sorular en geç iki ay içinde piyasadaki tüm KPSS kitaplarında yerini almaktadır.

3- Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun vereceği kararlarda gerekçe bulunması daha uygun olacaktır.

4- Bir sınava giren adayın sınav soru ve cevaplarını öğrenmesi kadar Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına giren başka bir konu var mıdır? Zira sorular zaten yayımlanmıştır ve aday en doğal bir şekilde cevapları öğrenmek istemektedir.

Umarız Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu üyeleri, şeffaflığı sağlamayan, bu konuya gerekli önemi vermeyen kurumlarla ilgili başvuruları, Bilgi Edinme Hakkı Kanununun daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla daha dikkatli bir şekilde ele alırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber